Industrieel design van mobiliteitsoplossingen


Wij ontwerpen en ontwikkelen mobiliteitsoplossingen die consumenten helpen om veilig te bewegen en professionals helpen om efficiënt te werken. Onze focus ligt op hoe we de milieu-impact kunnen verminderen, de veiligheid kunnen verbeteren door het creëren van goede ergonomische oplossingen voor bestuurders en de operationele kosten kunnen verlagen.

Van e-bikes tot hybride commerciële voertuigen

We ontwerpen zowel externe delen als interieurs voor vrachtwagens, bouwmachines, landbouwvoertuigen, treinen, trams en andere vervoersmiddelen. Maar ook mobiliteitsoplossingen zoals e-bikes en elektro steppen.

Concentratie van bestuurders, of we nu praten over een trambestuurder of een wiellader operator, is cruciaal voor de veiligheid. Steeds meer indicatoren, voertuigstatus, gegevens over het brandstofverbruik, entertainment systemen, camerabeelden, geluiden van veiligheidssensors worden toegepast in voertuigen. En ze vragen allemaal om aandacht van de bestuurder.

De stijl van bediening van een voertuig bepaalt tot 30% het brandstofverbruik. Niet alleen de rijstijl, maar ook het gebruik van bijvoorbeeld hydraulische systemen. Meestal kunnen hybride of elektrische oplossingen helpen om voertuigen groener te krijgen, ook zware bouwmachines.

 
Industrieel design van voertuigen, wiellader

Nieuwe Volvo L350I Hybrid wiellader

In samenwerking met Volvo Construction Equipment ontwierpen we de L350I Hybrid wiellader, een concept studie voor de opvolger van de huidige L350F.

De Volvo L350I Hybrid is een 52-tons wiellader, ontworpen om in de zwaarste bedrijfsomstandigheden te opereren, zoals het front laden van vers opgeblazen rots.

Brandstofverbruik is verantwoordelijk voor 30% van de totale bedrijfskosten van een wiellader in deze klasse. Daarom is de nieuwe L350I uitgerust met een efficiënte Volvo dieselmotor in combinatie met plug-in hybride technologie, wat resulteert in ten minste 15% lager brandstofverbruik dan concurrenten in deze klasse.

Bij het ontwerpen van nieuwe voertuigen, die meestal zijn gebaseerd op technisch bewezen platforms van onze klanten, richten we ons op het creëren van de beste werkomgeving voor de bestuurder.

Wij dagen fabrikanten uit om nieuwe technologische en ergonomische oplossingen te gebruiken en bieden high-end vormgeving voor voertuigen, die helpt om de merkwaarden over te brengen en de kern-betekenis van het voertuig communiceert.
 
 
Industrieel design van voertuigen, wiellader

Hybride Technologie

De L350I Hybrid is uitgerust met een efficiënte Volvo dieselmotor in combinatie met plug-in hybride drive train, wat resulteert in een substantieel lager brandstofverbruik. Tijdens testritten en observaties van bestuurders vonden we dat de meeste operators het energieverbruik van het hydraulische systeem niet goed begrijpen en vaak de lading tijdens het rijden opheffen en verlagen, en denken dat dit geen energie verbruikt.

Het nieuwe plug-in hybride systeemconcept bestaat uit krachtige elektrische lineaire actuators, om daarmee de behoefte aan hydraulische cilinders en pomp te vervangen. Bij het verlagen van de lading wordt met dezelfde lineare actuators energie herwonnen. Remmen zal ook resulteren in energieopwekking, terwijl accelereren wordt ondersteund door elektro motoren. Kortdurend werk kan volledig elektrisch worden uitgevoerd, waarna de batterijen opnieuw kunnen worden opgeladen met een snellader.

 
 
Industrieel design van professionele voertuigen

Volvo exterieur ontwerp

In de nieuwe vormgeving hebben we typische Volvo elementen toegevoegd aan het body design, dynamische luchtinlaten gecreëerd en een sterk gearticuleerd cabine ontwerp: enigszins voorovergebogen, waarmee we concentratie en zicht communiceren. De cabine is losgemaakt van het frame en luchtgeveerd opgehangen om minder trillingen in het interieur binnen te laten komen.

De toegang tot de motorruimte is makkelijker gemaakt, de spatborden hoeven niet langer te worden verwijderd. De schuine spatborden zelf zijn robuuster ontworpen en ze bieden betere afscherming. De radiator heeft betere standaard bescherming gekregen tegen binnendringende objecten tijdens het achteruitrijden.

Een andere verbetering is gemaakt met de trap, die meer in het voertuig werd geïntegreerd, gemakkelijker toegankelijk werd en vrij blijft van modder, terwijl in de cabine wordt geklommen met vuile laarzen.

De cabine wordt geleverd met een glazen dak, met bescherming tegen de zon, zodat een open rij-ervaring ontstaat. De deuren zijn voorzien van dubbele handgrepen, voor eenvoudige toegang tot de cabine, zowel vanaf de trap als vanaf de spatborden. Aan de voor- en achterzijde zorgt een verbeterd lichtontwerp voor beter zicht s’nachts.

 

 
Volvo, Industrieel design van voertuigen, wiellader
 

 

 
Industrieel design van voertuigen, Volvo wiellader

Volvo interieur herontwerp

Als het gaat om het interieur, dan hebben we heel goed naar de machine-operators geluisterd. Tijdens de testritten die we uitvoerden op meerdere machines hebben we geluisterd naar bestuurders en hun dagelijks werk geobserveerd. We vonden meerdere mogelijkheden om het interieur design te verbeteren.

Alles in het herontwerp van het interieur is gericht op het creëren van een vreedzame, rustige en comfortabele ruimte voor de bestuurder, met intuïtieve ergonomie en hoogwaardige materialen, die gericht zijn op het verantwoord snel, veilig en duurzaam kunnen rijden.

Focus en concentratie voor de operator worden vertaald in een hoge kwaliteit lederen stoel, met daarin de meeste bedieningselementen voor het rijden en bedienen van de machine geïntegreerd in de armleuningen. Het stuurwiel is verwijderd, op die plaats is een hoog-resolutie display gekomen, gecombineerd met analoge klokken voor een optimale feedback over het rijden en met voertuig informatie. Alle andere plaatsen waar in oudere modellen bedieningselementen werden geplaatst, zoals op het dashboard, op de A-stijl en het plafond, zijn opgeruimd.

Voor de bestuurders zijn meer opbergplaatsen gemaakt voor handschoenen, laarzen en kleren en een passagiersstoel is weer standaard.

We hebben de beelden van de achteruitrijcamera’s in de spiegels geïntegreerd, zodat de bestuurder alle beschikbare informatie van de camera’s en spiegels gecombineerd in één blik kan zien.

 

 
Industrieel design van voertuigen, wiellader
 

 

Blijf op de hoogte met ons gratis maandelijks Design Magazine.
Ontvang ons maandelijkse Design Magazine per e-mail.

Ons Design Magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, u krijgt geen andere e-mails van ons, eenvoudig afmelden.

Van start met de Designguide

Uw bedrijf heeft design en pro-actieve productinnovatie nodig om te groeien. Het blootleggen van kansen, goed product design en het initiëren van slimme strategieën zijn de bouwstenen die u zullen helpen.

Wij komen graag vroegtijdig aan boord om u te helpen met productontwikkeling van idee tot productie. Raak geïnspireerd door onze look-in-the-kitchen sessies, door de ontwikkeling van slechts één concept, en strategieen die leiden tot zinvolle en duurzame producten.

Maak het verschil, ga van start met de Designguide.