Ergonomie, interactie design en interfaces


Na functionaliteit, zijn interactie en ergonomie van een product essentieel. Daarom besteden we voortdurend aandacht aan interactie design en ergonomie.

Maakt of breekt het product

Daar waar mensen producten gebruiken, producten besturen, met producten communiceren, vindt interactie plaats. Veel aspecten zijn van belang: ergonomische vorm, communicatie van de functionaliteit, hoe knoppen worden geplaatst, hoe wordt omgegaan met fouten, affordances en beperkingen.
 
 
Interactie design vanuit menselijk gedrag

Interactie design vanuit het menselijk gedrag

We beginnen het interactie design proces met het doen van human factors onderzoek: observeren van gebruikers, interviews afnemen, het zelf ervaren van producten, rollenspellen of een van de andere tientallen methoden.

Normaal gesproken zullen we proberen om video's te maken, bij voorkeur wanneer de gebruiker niet beseft dat hij of zij wordt gefilmd, zodat het gedrag zo normaal mogelijk is. In de studio interpreteren we het gedrag met onze human factors specialist.

Terwijl we de nieuwe interactie ontwerpen houden we rekening met de basisprincipes van het mentale model, affordances, feedback, flow, opeenvolging van gebeurtenissen en andere toepasselijke principes.

 

 

 
 
Interactie, ergonomie en het beoogde gebruik

Interactie, ergonomie en het beoogde gebruik

Interactie design is zowel belangrijk voor zuiver mechanische producten als voor elektronische producten. Dit is waar het mentale model van pas komt: heeft de beoogde werking van het product een link met een mentaal model dat de gebruiker begrijpt, misschien van een ander product?

Testen met mockups helpt om te zien of gebruikers vanaf het begin de werking en het beoogde gebruik van het product begrijpen. Wanneer dit niet het geval is, dan maken we kleine veranderingen in het ontwerp en geven nieuwe aanwijzingen in het design over hoe het product het beste werkt.

Ergonomische omstandigheden worden beschouwd en getest, zoals service engineers die werken in extreme omstandigheden in de olie-industrie, op hoge platforms, koud weer en met zware handschoenen aan.

 

 

 
 
Interactie en interface design

Interactie en interface design

Eén van de aspecten van interactie is het geven van terugkoppeling aan de gebruiker. Dit kan gedaan worden op vele manieren, met hoorbaar geluid, met tactiele oplossingen of zelfs met een geur. In veel gevallen zal deze terugkoppeling worden gegeven met licht, omdat het gemakkelijk is te realiseren en niet erg opdringerig.

Voor complexere producten, wanneer complexe feedback naar de gebruiker toe nodig is om de gebruiker bijvoorbeeld te informeren over de status van het apparaat, dan is een display mogelijk de beste keuze.

Dan kunnen nog vele opties worden verkend: eInk-schermen, kleuren TFT displays, capacitive touch-integratie of aangesloten op een slimme draaiknop, zoals we bijvoorbeeld kennen uit BMW's auto management systeem.

 

 

Blijf op de hoogte met ons gratis maandelijks Design Magazine.


Ontvang ons maandelijkse Design Magazine per e-mail.

Ons Design Magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, u krijgt geen andere e-mails van ons, eenvoudig afmelden.

Van start met de Designguide

Uw bedrijf heeft design en pro-actieve productinnovatie nodig om te groeien. Het blootleggen van kansen, goed product design en het initiëren van slimme strategieën zijn de bouwstenen die u zullen helpen.

Wij komen graag vroegtijdig aan boord om u te helpen met productontwikkeling van idee tot productie. Raak geïnspireerd door onze look-in-the-kitchen sessies, door de ontwikkeling van slechts één concept, en strategieen die leiden tot zinvolle en duurzame producten.

Maak het verschil, ga van start met de Designguide.