Circulair product design, duurzaamheid en onze uitdaging


We hebben een mooie uitdaging: overstappen op overvloedige natuurlijke energiebronnen zoals wind en zon, alleen niet-giftige materialen gebruiken in producten, ontwerpen van producten voor langdurig gebruik en het creëren van gesloten kringen van materieel.
Productontwerp heeft deels invloed op deze aspecten. Een nieuwe manier van denken is ook nodig op marketing en managementniveau, nieuwe business modellen moeten worden onderzocht. Vanuit onze kant nemen we de uitdaging aan en maken een begin.

Doe meer goed

Allereerst door alleen maar nuttige producten te creëren, die positief zijn voor het welzijn van mensen. Praktisch betekent dit dat we soms een project aanvraag moeten afwijzen. In zo'n geval kunnen we van mening zijn dat het product niet erg zinvol is voor mensen, misschien de natuur op grotere schaal zou kunnen schaden, of niet past bij onze waarden.

Langdurig gebruik

Ten tweede door het ontwerpen van producten die langdurig meegaan. We begrijpen dat dit mogelijk in strijd is met uw marketing- en verkoopdoelstellingen. De beste manier om duurzaam te zijn, is het creëren, produceren en verdienen aan producten die extreem lang meegaan. Het kan wellicht een verandering in uw bedrijfsmodel vragen.

Heroverweeg

En ten derde door meer tijd te nemen om concepten te bedenken en te ontwerpen over wat er met het product gebeurt wanneer het niet meer gebruikt wordt. Kan het terug naar de fabrikant worden gestuurd? Kunnen we afval verwijderen en alle of de meeste onderdelen hergebruiken? Hoe kunnen we op natuurlijke energie vertrouwen? Kunnen we giftige materialen en stoffen elimineren die onze producten binnendringen in de basismaterialen, coatings, lijmen, enz.?

Het ontwikkelen van een duurzaam product wat bestaat uit een enkel biologisch afbreekbaar materiaal is vrij makkelijk. De producten die wij ontwikkelen zijn altijd complexer, met meer materialen, complexere structuren. We verklaren niet dat we altijd een 100% duurzame oplossing zullen vinden. Toch dagen wij u uit om samen met ons te starten om meer goed te doen, meer tijd te nemen om te denken en nieuwe wegen te bewandelen.

Duurzaamheid inspanningen met duidelijke deliverables

In de praktijk is het makkelijker om milieu onvriendelijke giftige producten te creëren. Sommige technische kunststoffen en rubbers zoals neopreen bevatten giftige stoffen, maar ze zijn goed bekend en presteren goed. Het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen, onderzoek naar niet-giftige lijm- of coatingoplossingen, conceptontwikkeling op het gebied van retourstromen en logistiek vergt meer creativiteit, inspanning en tijd.

Op de lange termijn zal het terugbetalen. Het kan namelijk helpen om betere mensen aan te trekken die voor uw organisatie willen werken, omdat u begonnen bent met meer goede dingen te doen. Het kan een retourstroom van materiaal creëren die de kosten van materiaal voor productie drukt. Het kan uw cash flow verbeteren met het overstappen op een service business model.

Het onzichtbaar integreren van het thema 'duurzaamheid' in een ontwerpproject is een aanpak. Het gevaar is dat andere aspecten dringender kunnen blijken: functionaliteit verbeteren, meer tests uitvoeren met prototypes, waardoor niet meer aan duurzame oplossingen wordt gedacht. We stellen voor om de duurzaamheidsinspanningen zichtbaar te maken, met een apart budget en met duidelijke deliverables. Het is aan u om de uitdaging op te pakken en deze fase in het project te laten.


product design, duurzaamheid, circulair design, eco engineering

Case: inline skate wielen, in een circulair design

Het gepatenteerde wiel is gebouwd in twee delen: een hoge kwaliteit aerospace aluminium velg die langdurig meegaat en een duurzame nylon- en TPU-bandenconstructie waarmee de gebruiker alleen de band kan wisselen, en niet het totale wiel hoeft weg te gooien.

De banden kunnen worden verzameld en gerecycleerd, waardoor ze in nieuwe banden kunnen worden omgezet. Het nylon kan van het TPU worden gescheiden, beide materialen zijn niet giftig.

Jaka Benedik
ISPO COMMUNITY
"Het verwisselbare velg / bandenconcept is een perfect voorbeeld van ecologisch ontwerp. "
product design, duurzaamheid, circulair design, eco engineering, hybride

Case: Volvo L350 Hybrid wiellader studie

Brandstofverbruik is verantwoordelijk voor 30% van de totale bedrijfskosten van een wiellader in deze klasse. De L350I Hybrid is uitgerust met een efficiënte Volvo dieselmotor in combinatie met plug-in hybride technologie, wat resulteert in een substantieel lager brandstofverbruik.

Tijdens testritten en observaties van bestuurders vonden we dat de meeste operators het energieverbruik van het hydraulische systeem niet goed begrijpen en vaak de lading tijdens het rijden opheffen en verlagen, en denken dat dit geen energie verbruikt.

Het nieuwe plug-in hybride systeemconcept bestaat uit innovatieve elektrische cilinders met krachtige elektromotoren, om daarmee de totale behoefte aan hydrauliek te vervangen. Bij het verlagen van de lading kunnen we met dezelfde cilinders nieuwe elektrische energie genereren. Ook het remmen zal resulteren in energieopwekking, terwijl het versnellen wordt ondersteund door de elektro motor. Kortdurend werk kan volledig elektrisch worden uitgevoerd, waarna de batterijen opnieuw kunnen worden opgeladen met een snellader.


Blijf op de hoogte met ons gratis maandelijks Design Magazine.
Ontvang ons maandelijkse Design Magazine per e-mail.

Ons Design Magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, u krijgt geen andere e-mails van ons, eenvoudig afmelden.

Duurzame groei begint met productinnovatie

Uw bedrijf heeft design en pro-actieve productinnovatie nodig om te groeien. Het blootleggen van kansen, goed product design en het initiëren van slimme strategieën zijn de bouwstenen die u zullen helpen.

Wij komen graag vroegtijdig aan boord om u te helpen met productontwikkeling van idee tot productie. Wij werken samen met uw team door middel van onze unieke look-in-de-kitchen sessies, de effectieve single-developed-concept strategie, we beheersen risico's en houden focus.

Maak het verschil, begin met zinvolle innovatie met de Designguide.