Meer circulair worden, een nieuwe rol voor producten

innovation made


Circulair is de toekomst. Een business model gebaseerd op diensten creëert een stabiel en duurzaam inkomen in een wereld waar grondstoffen en onbewerkte materialen duur worden.

Overgang naar nieuwe businessmodellen

De overgang naar overvloedige natuurlijke energiebronnen zoals wind en zon, het gebruik van alleen niet-giftige materialen in producten, het ontwerpen van producten voor langdurig gebruik en het creëren van gesloten kringen van materieel is een enorme taak.

De grootste uitdaging is waarschijnlijk het veranderen naar een nieuw businessmodel. Soms is een grote verandering nodig, soms minder groot. De basis vraag is hoe de cirkel van producten, componenten en materialen gesloten kan worden.

In veel gevallen zou een model gebaseerd op pay-for-use, pay-for-result of een hybride businessmodel aantrekkelijk kunnen zijn. Een model gebaseerd op diensten, een model dat breekt met het paradigma van verkoop meer, verkoop goedkoper. Een model dat een grote verandering in het denken vereist, maar toch het potentieel heeft om een duurzame en stabiele cashflow te creëren, loyale klanten maakt en meer zakelijk potentieel heeft. Meer potentieel ontdekken met een circulair bedrijf.

Een nieuwe rol voor producten

Het resultaat van een servicegericht businessmodel is dat producten een nieuwe rol gaan spelen. U blijft de eigenaar van de producten. Ze helpen alleen om diensten te verkopen. Daarom zullen ze lang moeten meegaan, gemakkelijk te onderhouden, een zekere gehechtheid bij mensen moeten creëren, ze moeten compatibel, upgradebaar en gemakkelijk te demonteren zijn. Een hele nieuwe reeks van belangrijke factoren gaat meespelen.

We hebben de afgelopen jaren kennis en ervaring opgedaan. We streven naar schoonheid, gezondheid, rechtvaardigheid en winstgevendheid, geïnspireerd door circulair denken, zoals cradle-to-cradle, natural capitalism, biomimicry en blue economy. De volgende drie strategieën vormen de kern van ons denken over duurzaamheid.

Doe meer goed

Is het eigenlijk een goed idee om een product te ontwikkelen? Is het zinvol en positief voor mensen? Praktisch betekent deze vraag dat u soms een project moet afwijzen, hoewel het misschien winstgevend is. Aan de andere kant helpt het om middelen te concentreren op potentieel goede producten: producten die zinvol zijn voor mensen, die diversiteit creëren en de natuur niet schaden, maar naast de natuur duurzaam samen kunnen bestaan.

Langdurig gebruik

Producten die lang meegaan zijn potentieel duurzamer. Wie zal een oude viool weggooien? Mensen hebben de neiging om het te repareren, misschien te verkopen of te gebruiken. Dit punt kan in strijd zijn met uw marketing en verkoopdoelstellingen. Het kan wellicht een herontwerp van uw bedrijfsmodel vereisen, misschien een overschakeling naar een dienstenmodel, misschien deels overschakelen naar hoogwaardigere producten met goede marges, maar het is een mooie stap voorwaarts.

Heroverweeg

Neem meer tijd om te bedenken wat er met het product gebeurt wanneer het niet meer wordt gebruikt. Kan het terug gestuurd worden naar de fabrikant? Kunnen we afval verwijderen en onderdelen hergebruiken? Hoe kunnen we op natuurlijke energie vertrouwen? Kunnen we giftige materialen en stoffen elimineren die onze producten binnendringen in de basismaterialen, coatings, lijmen? Kunnen we het product zodanig ontwerpen dat het terugkomt, zodat we waardevolle componenten kunnen hergebruiken?

Het ontwikkelen van een duurzaam product wat bestaat uit een enkel biologisch afbreekbaar materiaal is vrij eenvoudig. Meer complexe producten, met meer materialen, complexe structuren, met geïntegreerde elektronica zijn een echte uitdaging om te ontwikkelen vanuit een duurzaamheids oogpunt. Toch dagen wij u uit om samen met ons te starten om meer goed te doen, meer tijd te nemen om te heroverwegen en nieuwe wegen te bewandelen.


product design, duurzaamheid, circulair design, eco engineering

Praktische tools om u te helpen om meer circulair te worden

Onze krachtige praktische tools helpen om uw bedrijf te transformeren naar een circulaire onderneming. Ze helpen u om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen, mogelijkheden te creëeren voor onderhoud, herstel en herproductie van producten, hergebruik van componenten, partners die nieuwe onderdelen en materialen kunnen verwerken in nuttige input voor productie, nieuwe overwegingen over energiegebruik, materiaalkeuze en nog veel meer.

Bel ons op 020 8202211 om te praten over circulaire mogelijkheden of vraag onze Designguide aan.


product design, duurzaamheid, circulair design, eco engineering

Case: inline skate wielen, in een circulair design

Het gepatenteerde wiel is gebouwd in twee delen: een hoge kwaliteit aerospace aluminium velg die langdurig meegaat en een duurzame nylon- en TPU-bandenconstructie waarmee de gebruiker alleen de band kan wisselen, en niet het totale wiel hoeft weg te gooien.

De banden kunnen worden verzameld en gerecycleerd, waardoor ze in nieuwe banden kunnen worden omgezet. Het nylon kan van het TPU worden gescheiden, beide materialen zijn niet giftig.

Jaka Benedik
ISPO COMMUNITY
"Het verwisselbare velg / bandenconcept is een perfect voorbeeld van ecologisch ontwerp. "
Wilt u ook gratis design kennis in uw mailbox?


Ontvang tien keer per jaar ons design magazine per e-mail. Het gaat niet over ons, maar over product design en innovatie in het algemeen.

Het magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, eenvoudig afmelden.

Geef de toekomst vorm, start met de Designguide

U kunt de toekomst vormgeven met nieuwe oplossingen voor serieuze problemen. Wij helpen u om een strategische voorsprong te creëren met innovatie en productontwerp.


Vanaf de eerste ontmoeting met het team kregen we een duidelijk overzicht van het ontwerpproces en konden we ons idee omzetten in een functioneel, vermarktbaar product.


Lees de Designguide en neem een voorsprong, geef de toekomst vorm met industrieel design en innovatie.