Cradle to cradle, circulair design, duurzaamheid en onze uitdaging


Meer en meer experimenten worden gedaan op het gebied van cradle to cradle en circulair design van producten. Hoewel het vrij complex is - het raakt bijna alle aspecten van bedrijven en de economie - is het goed om stappen vooruit proberen te maken.
De overgang naar overvloedige natuurlijke energiebronnen zoals wind en zon, het gebruik van alleen niet-giftige materialen in producten, het ontwerpen van producten voor langdurig gebruik en het creëren van gesloten kringen van materieel is een enorme uitdaging. Productontwerp heeft deels invloed op deze aspecten. Een nieuwe manier van denken is ook nodig op marketing en managementniveau, nieuwe business modellen moeten worden onderzocht.

Wij nemen de uitdaging aan en hebben de afgelopen jaren kennis gewonnen en ervaring opgedaan. We zoeken naar schoonheid, gezondheid, rechtvaardigheid en winstgevendheid, geinspireerd door cradle to cradle en circulair design. De volgende drie punten vormen de kern van ons denken over duurzaamheid.

Doe meer goed

Is het eigenlijk een goed idee om dat product te ontwikkelen? Is het zinvol en positief voor mensen? Praktisch betekent deze vraag dat u soms een project moet afwijzen, hoewel het misschien winstgevend is. Aan de andere kant helpt het om middelen te concentreren op potentieel goede producten: producten die zinvol zijn voor mensen, die diversiteit creëren en de natuur niet schaden, maar naast de natuur duurzaam samen kunnen bestaan.

Langdurig gebruik

Producten die lang meegaan zijn potentieel duurzamer. Wie zal een oude viool weggooien? Mensen hebben de neiging om het te repareren, misschien te verkopen of te gebruiken. Dit punt kan in strijd zijn met uw marketing en verkoopdoelstellingen. Het kan wellicht een herontwerp van uw bedrijfsmodel vereisen, misschien een overschakeling naar een dienstenmodel, misschien deels overschakelen naar hoogwaardigere producten met goede marges, maar het is een mooie stap voorwaarts.

Heroverweeg

Neem meer tijd om te bedenken wat er met het product gebeurt wanneer het niet meer wordt gebruikt. Kan het terug gestuurd worden naar de fabrikant? Kunnen we afval verwijderen en onderdelen hergebruiken? Hoe kunnen we op natuurlijke energie vertrouwen? Kunnen we giftige materialen en stoffen elimineren die onze producten binnendringen in de basismaterialen, coatings, lijmen? Kunnen we het product zodanig ontwerpen dat het terugkomt, zodat we waardevolle componenten kunnen hergebruiken?

Het ontwikkelen van een duurzaam product wat bestaat uit een enkel biologisch afbreekbaar materiaal is vrij eenvoudig. Meer complexe producten, met meer materialen, complexe structuren, met geïntegreerde elektronica zijn een echte uitdaging om te ontwikkelen vanuit een duurzaamheids oogpunt. Toch dagen wij u uit om samen met ons te starten om meer goed te doen, meer tijd te nemen om te heroverwegen en nieuwe wegen te bewandelen.

Duurzaamheid inspanningen met duidelijke deliverables

In de praktijk is het makkelijker om milieu onvriendelijke giftige producten te creëren. Sommige technische kunststoffen en rubbers zoals neopreen bevatten giftige stoffen, maar ze zijn goed bekend en presteren goed. Het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen, onderzoek naar niet-giftige lijm- of coatingoplossingen, conceptontwikkeling op het gebied van retourstromen en logistiek vergt meer creativiteit, inspanning en tijd.

Op de lange termijn zal het terugbetalen. Het kan namelijk helpen om betere mensen aan te trekken die voor uw organisatie willen werken, omdat u begonnen bent met meer goede dingen te doen. Het kan een retourstroom van materiaal creëren die de kosten van materiaal voor productie drukt. Het kan uw cash flow verbeteren met het overstappen op een service business model.

Het onzichtbaar integreren van het thema 'duurzaamheid' in een ontwerpproject is een aanpak. Het gevaar is dat andere aspecten dringender kunnen lijken: functionaliteit verbeteren, meer tests uitvoeren met prototypes, waardoor niet meer aan duurzame oplossingen wordt gedacht. We stellen voor om de duurzaamheidsinspanningen zichtbaar te maken, met een apart budget en met duidelijke deliverables. Het is aan u om de uitdaging op te pakken en deze fase in het project te laten.

Praktische tools om u te helpen om meer circulair te worden

Intern ontwikkelden wij down-to-earth strategieën en praktische tools om de circulaire mogelijkheden voor uw product te verhogen. Deze hulpmiddelen helpen om retourstromen van waardevolle materialen te krijgen, die kunnen worden gemengd met nieuw materiaal en uw materiaalkosten verminderen.

De tools bieden u ook plannen voor het hergebruik van onderdelen, stellen nieuwe partners voor die de teruggekeerde onderdelen en materialen kunnen verwerken tot bruikbare input voor uw productie, plannen voor energiegebruik, materiaalkeuze, productpaspoort, enz.

Mensen zullen het product waarderen, omdat ze weten wat te doen met het product wanneer ze het niet meer willen. En ze weten dat er goede dingen met het product en de materialen zullen worden gedaan.

Bel ons op 020 8202211 als u vragen hebt op dit gebied of wilt weten hoe u kunt beginnen.


cradle to cradle, circulair design, eco engineering
Alskar Design BV is a Cradle to Cradle Certified™ Catalystproduct design, duurzaamheid, circulair design, eco engineering

Case: inline skate wielen, in een circulair design

Het gepatenteerde wiel is gebouwd in twee delen: een hoge kwaliteit aerospace aluminium velg die langdurig meegaat en een duurzame nylon- en TPU-bandenconstructie waarmee de gebruiker alleen de band kan wisselen, en niet het totale wiel hoeft weg te gooien.

De banden kunnen worden verzameld en gerecycleerd, waardoor ze in nieuwe banden kunnen worden omgezet. Het nylon kan van het TPU worden gescheiden, beide materialen zijn niet giftig.

Jaka Benedik
ISPO COMMUNITY
"Het verwisselbare velg / bandenconcept is een perfect voorbeeld van ecologisch ontwerp. "
product design, duurzaamheid, circulair design, eco engineering, hybride

Case: Volvo L350 Hybrid wiellader studie

Brandstofverbruik vertegenwoordigt maximaal 30% van de operationele kosten van een wiellader. In dit project werd een brandstofefficiënte dieselmotor gecombineerd met een plug-in hybrid drive-train voor de nieuwe Volvo L350I wiellader.

Gedurende testrijden met wielladers en observaties van chauffeurs tijdens hun werkzaamheden vonden we dat chauffeurs in sommige gevallen het energieverbruik van het hydraulische systeem niet goed begrijpen. Tijdens het rijden laten ze de zware last continue heffen en neerkomen, in de veronderstelling dat dat geen extra energie kost.

Het nieuwe hybride concept is uitgerust met innovatieve volledig elektrische zware lineaire drives om de hydraulische cilinders te vervangen. Terwijl de lading wordt neergelaten, wordt elektrische energie gegenereerd door de lineaire drives en opgeslagen in de krachtige batterij. Het remmen genereert tevens energie, terwijl een krachtige elektro motor helpt bij het accelereren. Kortdurend werk moet volledig elektrisch mogelijk zijn, waarna de batterijen opnieuw opgeladen kunnen worden met een snellader.


Blijf op de hoogte met ons gratis maandelijks Design Magazine.


Ontvang ons maandelijkse Design Magazine per e-mail.

Ons Design Magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, u krijgt geen andere e-mails van ons, eenvoudig afmelden.

Van start met de Designguide

Uw bedrijf heeft design en pro-actieve productinnovatie nodig om te groeien. Het blootleggen van kansen, goed product design en het initiëren van slimme strategieën zijn de bouwstenen die u zullen helpen.

Wij komen graag vroegtijdig aan boord om u te helpen met productontwikkeling van idee tot productie. Raak geïnspireerd door onze look-in-the-kitchen sessies, door de ontwikkeling van slechts één concept, en strategieen die leiden tot zinvolle en duurzame producten.

Maak het verschil, ga van start met de Designguide.