2019/5 design magazine

Raak geinspireerd door de laatste innovaties, zoals de Neurochat, EinDollarBrille, Spot en afrikaanse designers voor IKEA.

PaddenstoelDe Paddenstoel wordt dit jaar 100 jaar oud. Edward Swier heeft een geweldige ode geschreven aan de Paddenstoel, die we graag ondersteunen. Stevig geworteld, onroerend onder alle weersomstandigheden en altijd eerlijk. Zeven kilometer is echt zeven kilometer.

De Paddenstoel is ontworpen door architect Willem Leliman en ligt laag bij de grond, heerlijk klein, overspoeld door de natuur en hij wijst je de weg. Het fietspad was, net na de Eerste Wereldoorlog, een serieuze zaak. Steeds meer auto’s kwamen in die tijd op de weg. De fietser – een man van stand – werkte voor zijn eigen weg, voor veiligheid en comfort.

Bron: www.bicycling.comEinDollarBrilleHet in Duitsland gevestigde industrieel ontwerpteam Haus Otto werkt samen met de non-profitorganisatie EinDollarBrille. Het project onderzoekt methoden voor het buigen van een goedkoop materiaal, zoals draad, zodat degenen die het nodig hebben hun eigen brillen voor maar één dollar kunnen maken.

Het team streeft naar een breed scala aan oplossingen en hecht veel waarde eraan dat mensen hun unieke persoonlijkheid door de bril die ze dragen kunnen uiten. Het idee is gericht op het ondersteunen van lokale mensen door het creëren van nieuwe banen. Door alle noodzakelijke buiggereedschappen aan te bieden en mensen te leren hoe ze ze kunnen gebruiken om een bril te maken, wil het project een niveau van autonomie in ontwikkelingslanden mogelijk maken.Neurochat

Het Neurochat-systeem biedt een mogelijkheid tot netwerkcommunicatie voor mensen die niet kunnen praten of bewegen; voor mensen met diagnoses als hersenverlamming, cerebrovasculaire ziektes, multiple sclerose en andere neurotrauma’s. Het product helpt mensen communiceren met medisch personeel, familieleden, vrienden en de hele wereld.

NeuroChat is een hardware- en softwaresysteem met de Neuroheadset ‘Garant-EEG’ en speciale software ‘ErgoStim’, dat op de computer van de gebruiker wordt geinstalleerd. De headset registreert de neurofysiologische parameters van de patiënt en vertaalt de mentale inspanning in specifieke opdrachten voor het computertoetsenbord.

NeuroChat is meer dan alleen met je hoofd typen, het is een geweldig netwerk waarmee mensen taalbarrières kunnen overbruggen, hun omgeving kunnen besturen met smart home oplossingen en geïntegreerd kunnen worden in het dagelijks leven van de samenleving.

bekijk de film van deze geweldige startup
meer over de technologieBiopackDit is een speelse en duurzame benadering van een traditionele eier verpakking van de Griekse ontwerper George Bosnas. Zijn verpakking bestaat uit papieren pulp, bloem, zetmeel en biologische zaden. In plaats van het weggooien of zelfs recyclen van de doos, worden gebruikers aangemoedigd om de doos te planten en water te geven, zodat de peulvruchtenzaden die deel uitmaken van de doos zelf kunnen groeien.Komoru

Het product is gebaseerd op de principes van de kooi van Michael Faraday door elektromagnetische signalen te blokkeren met behulp van een zee van geleidende microsferen. Het concept, dat is afgeleid van de naam van een traditionele Japanse zen-tuin, komoru (wat betekent dat je jezelf afschermt), is bedoeld om gebruikers de rust te bieden van de meedogenloze buzz door hun apparaten te ‘begraven’. Komoru is in staat om meerdere telefoons en digitale apparaten tegelijkertijd te isoleren.

bekijk de video3D houten textielGeïnspireerd door natuurlijke vezels en geometrische structuren hebben in Tel-Aviv gevestigde ontwerpers stijve planken van hout omgezet in een buigbaar en sculpturaal materiaal.

bekijk de videoJigxels

Jigxels zijn unieke bouwstenen met meerdere hoeken, gemaakt van 100% FDA goedgekeurd non-toxisch hoogwaardig polycarbonaat. Jigxels zijn er in drie ‘blok’-typen. Twee lineaire blokken van verschillende groottes en een Y-blok, waarmee je variatie kunt toevoegen.

De blokken grijpen in elkaar met behulp van een positieve en negatieve getande vorm waardoor je individuele stukken in verschillende hoeken kunt vergrendelen. Hierdoor onstaan unieke complexe structuren die er ongelooflijk aantrekkelijk en interessant uitzien.IKEA meets Africa

Het Design Indaba-festival is een creatief forum, waar de belangrijkste evenementen worden gehouden in Kaapstad. Het gaf de start van een uniek gezamenlijk project met ontwerpers uit vijf Afrikaanse landen. In samenwerking met het designteam van IKEA konden ze hun unieke ervaringen op verschillende gebieden delen: beeldhouwkunst, architectuur en design van kleding en meubels. Met geweldige resultaten.
Veel items komen uit Afrikaanse tradities: het ontwerp van tafels en banken uit de eucalyptusreeks is bijvoorbeeld gebaseerd op de Keniaanse avondbijeenkomsten met vrienden, wanneer iedereen met zijn stoel komt en iedereen de gebeurtenissen bespreekt die gedurende de dag zijn gebeurd. De banken zijn zo ontworpen dat ze een ensemble kunnen vormen.
Celli Rabbi Kane, een modeontwerpster en kunstenaar uit Senegal, is de ontwerper van een mand die een patroon van gevlochten vlechten herhaalt. Niet-pluizende tapijten met een groot geometrisch patroon kwamen van Ladum Ngksokolo uit Zuid-Afrika.
Elk van de 33 producten in de collectie is een synthese van moderne ideeën en traditionele ambachten.Spot

De Spot wordt geleverd met een camera, een picoprojector en kunstmatige intelligentie. Ontworpen om het vergrootglas te zijn voor alles dat deel uitmaakt van de denkbeeldige wereld van kinderen, stimuleert dit apparaat creativiteit, promoot het het stellen van vragen en maakt het alledaags beeldmateriaal tot een verhaal om kinderen op te voeden en te fascineren.
Met de camera kunnen kinderen objecten, levende wezens en verschijnselen om zich heen vastleggen. De ingebouwde kunstmatige intelligentie weeft de uitleg in verhalen, waardoor het kind empathisch en nieuwsgierig wordt en tegelijkertijd antwoorden krijgt op de vragen die ze hebben.Rebel RidersMeer dan een halve eeuw geleden gaf de Indonesische regering Italiaanse Vespa-scooters aan de deelnemers aan een succesvolle vredesmissie in Afrika. In het begin van de jaren 2000, met de val van het Suharto-regime en de verzwakking van de politiecontrole op de wegen in het land, verschenen er modificaties van die scooters.

Geïnspireerd door ‘Mad Max’ veranderden mensen hun motorfietsen in nieuwe schepsels met behulp van bamboe, allerlei soorten afval en botten. De Indonesische fotograaf Muhammad Fadli fotografeert al tweeënhalf jaar rijders en publiceerde vervolgens het boek “Rebel Riders” (door Dienacht Publishing).ontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.