2018/8 design magazine

Lees meer over plastifishing, slim verband, een rugzak met verende laadtechnologie, op bacteriën gebaseerde zonne-energie en nog veel meer.

Plastifishing, een nieuwe manier van vissen

Plastic Whale is het eerste professionele plastic visbedrijf ter wereld. Een sociale onderneming met een missie: maak de wereldwateren plasticvrij en creëer waarde uit plastic afval. Het begon vijf jaar geleden met een uitdaging om een boot te bouwen van plastic afval.

Vandaag de dag heeft het bedrijf een vloot van zes designboten, gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. Het hoofddoel van het bedrijf is om ‘out of business’ te gaan: overbevissing is in dit geval een positief fenomeen. Met je team, afdeling of bedrijf kun je Plastic Whale helpen het doel te bereiken: kom vissen op de grachten van Amsterdam!Plastic afval is een groeiend, wereldwijd probleem. Een deel van het probleem is dat mensen plastic als een waardeloos wegwerpproduct ervaren. Gebruik het eenmaal en gooi het dan weg! Plastic Whale wil dit probleem aanpakken door mensen te laten zien dat plastic geen afvalstof is, maar een waardevolle grondstof. Dat is waarom ze prachtige designboten bouwen van plastic dat uit het water is gevist.Het bedrijf organiseert tochten, waarbij deelnemers het historische centrum van Amsterdam vanaf het water kunnen zien en plastic uit de grachten kunnen vissen met behulp van aanwezige netten. Dit plastic wordt gebruikt om meer vissersboten te maken.Naast het gerecyclede Amsterdams grachtenplastic, maakt Plastic Whale ook optimaal gebruik van andere ‘afvalstromen’, bijvoorbeeld uit de fabriek van Vepa, waaronder gerecycleerd staal voor stoelen en reststoffen voor de demping van de stoel. Niets gaat verloren. Aan het einde van de levenscyclus nemen ze uw product van u af en betalen u ervoor, omdat ze het als grondstof in nieuwe producten zullen gebruiken.Een verzameling circulair kantoormeubilair in samenwerking met Vepa omvat een tafel, stoel, lamp en een akoestisch paneel. Allemaal gemaakt van Amsterdams grachtenplastic.

Lees meer: www.plasticwhale.comEsther Mahlangu“Zelfs de kleinste en ogenschijnlijk saaie dingen in onze dagelijkse routine kunnen ons leven verrijken en ons prikkelen wanneer ze wat meer aandacht krijgen”.

Al bijna 50 jaar lang heeft de BMW-groep wereldwijd meer dan 100 culturele samenwerkingsverbanden geïnitieerd en geëngageerd. Het bedrijf legt haar nadruk op hedendaagse en moderne kunst, klassieke muziek en jazz, evenals architectuur en design.

Esther Mahlangu begon met schilderen op 10-jarige leeftijd, ze had nooit gedacht dat ze een van de culturele ambassadeurs van haar land zou worden en haar unieke, door traditie gedreven kunst en ondernemerschap over de hele wereld zou brengen. Nu heeft ze in opdracht van BMW de eerste ‘Afrikaanse kunstauto’ gemaakt, gekenmerkt door de typische motieven van de Ndebele-stam.Slim verband

Onderzoekers hebben een nieuw ‘slim’ verband ontworpen met een ingebouwde processor die in staat is de voortgang van wonden te volgen terwijl ze genezen. Het doet dit met behulp van ingebouwde pH- en temperatuursensoren, die kunnen controleren op infectie en ontsteking. De volgende generatie verband zorgt ook voor de juiste dosis medicatie in de loop van de dag.Zonnecel op bacteriënOnderzoekers van de Universiteit van British Columbia hebben een goedkope, duurzame manier gevonden om een zonnecel te bouwen met bacteriën die licht in energie omzetten. Hun cel genereerde een sterkere stroom dan ooit eerder van een dergelijk apparaat was gemeten en werkte net zo efficiënt bij weinig licht als bij fel licht. Deze innovatie zou een stap in de richting kunnen zijn van een bredere acceptatie van zonne-energie in bijvoorbeeld Noord-Europa waar bewolking veel voorkomt.

Meer informatie op science dailyHoverglide Floating BackpackDe eerste ‘zwevende’ rugzak is uitgerust met een verende ophanging die de belasting van het gewicht op de rug, nek, knieën en enkels van de drager tijdens het lopen of rennen aanzienlijk vermindert.

Bekijk de videoDubbed SEER

Deze simulatieve emotionele expressierobot met humanoïde hoofd is gemaakt door de Japanse kunstenaar Takayuki Todo. Het kan oogcontact met je maken of je uitdrukkingen imiteren. Met zijn gezicht kan deze robot empathie genereren bij het publiek in plaats van ze af te stoten. Het kan zijn oogleden, wenkbrauwen en hoofd bewegen.

Bekijk de videoDrijvende boerderij Rotterdam

Het eerste offshore melkveebedrijf ter wereld opent dit jaar in de haven van Rotterdam, met als doel de stad te helpen meer van haar eigen voedsel duurzaam te produceren. Ten minste 80% van wat de koeien eten, zijn afvalproducten uit de voedingsmiddelenindustrie in Rotterdam.

Dat kunnen granen zijn die worden weggegooid door lokale brouwerijen, resten van restaurants en cafés, bijproducten van lokale graanmolens en zelfs gemaaid gras, allemaal verzameld en afgeleverd in elektrische trucks geleverd door het lokale groene afvalbedrijf GroenCollect. De boerderij begint met 40 koeien. Wanneer de boerderij straks draait, dan produceert en pasteuriseert zij de melk en yoghurt ter plaatse en verkoopt deze in Rotterdam.

Bekijk de videoThe sound of the earthsMet de hand gemaakt van organische materialen zoals klei, hout, leer en wol, combineren de ‘mapuguaquén’ klei-luidsprekers de voorouderlijke aardewerktraditie met de nieuwste draadloze audiotechnologie. De luidsprekers worden geproduceerd in gelimiteerde series in het zuiden van Chili, met behulp van traditionele ambachtelijke technieken, natuurlijke materialen en regionale esthetiek.

Bekijk de videoThe Dawn ChorusEen bedrieglijk eenvoudige manier om het vreugdevolle moment van de vogels te vieren. The Dawn Chorus is een mix van high-end design en het brutale poppenspel geïnspireerd door Alexander Calder, Fingerbobs en eenvoudige automaten.

Bekijk de videoRootsHet project, ontwikkeld door Amalia Shem Tov, is gericht op de emotionele relatie en interactie tussen mens en machine.

“Het bestuderen van de geschiedenis van kookgerei van de oude periode tot vandaag, om de belangrijkste gebruiksvoorwerpen en producten te vinden die het fundamentele, essentiële en primaire moment van het bereiden van voedsel symboliseren, leidt tot drie elementaire gebruiksvoorwerpen die karakteristiek zijn in hun relatie tot basisbeweging, materiaal en proces “.

Bekijk de videoontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.