2018/6 design magazine

Lees over Arte Povera, kunstmatige blubber voor langer duiken, doorschijnend leer, GoPro op Hot Wheels en meer.

Arte Povera, een creatieve revolutieArte povera, arme of verarmde kunst, is een tendens die rond de jaren zeventig in Italië optrad. Het onderscheidende kenmerk van de beweging werd het streven om afstand te nemen van de alles verterende technische vooruitgang en de focus te leggen op ambachtelijke creativiteit.

De exponenten van Arte Povera verwierpen industriële en hi-tech materialen en omarmden “arme” en niet-esthetische materialen zoals vodden, kranten of boomtakken. Ze wilden de kunst bevrijden uit de boeien van het traditionalisme.In de loop van de 20e eeuw probeerde de Italiaanse kunst herhaaldelijk om het gevestigde artistieke systeem een nieuwe visie op het creatieve proces aan te bieden. Door de inspanningen van de futuristen probeerde de Italiaanse avant-garde de nadruk te leggen op de verbinding tussen kunst en technologische processen, waarvan de reikwijdte in de eerste helft van de jaren 1910 in staat was om de hele gebruikelijke perceptie van de wereld van mensen omver te werpen.

De industriële opleving van die periode zette kunstenaars ertoe aan om nieuwe principes te zoeken voor de presentatie van de realiteit passend bij het toenemende tempo van het stadsleven. Bijna tegelijkertijd nam Giorgio de Chirico met zijn “metafysische schilderkunst” een anti-modernistische positie in, waarbij het belang van ambachtelijke principes van werken als fundamenteel voor kunst werd benadrukt.

Net zo anti-technologisch waren de contextuele uitgangspunten van naoorlogse kunstenaars in Italië – Alberto Burri, Piero Manzoni, Lucio Fontana – die een reflectie vonden in de creaties van de Arte Povera-beweging.De sterke economische bloei in de jaren vijftig en zestig in Italië, veroorzaakt door de ontwikkeling van de industrie, leidde tot de totstandkoming van een uitgesproken consumentencultuur. Het feit dat de exponenten van Arte Povera trachtten zich te verzetten tegen een kapitalistisch systeem dat de creatieve vrijheid beperkte, leidde tot kunst met politieke boventonen.Het onderscheidende kenmerk van die werken is hun armoede, dat wil zeggen de nadrukkelijke eenvoud van de gekozen materialen. De kunstenaars gebruiken gewone voorwerpen die in het dagelijks leven geen associaties met kunst oproepen. Een ander kenmerk van Arte Povera is het fundamenteel nieuwe concept van het “product” van de kunst.De door de kunstenaar gebruikte materialen, hetzij beton (Anselmo, Zorio), fabrieksproducten (Kounellis, Mario Merz) of spiegels (Pistoletto, Fabro), verwijzen tegelijkertijd naar zowel industriële productie als naar ambachtelijke werkmethoden.

Precies 50 jaar geleden zorgden de exponenten van Arte Povera voor een ongelooflijke creatieve revolutie, waarbij de vrijheid van de kunst werd bevestigd. En ze legden de basis voor een nieuwe esthetiek waarvan het belang nog steeds extreem hoog is in de kunst en design.

Tot 16 augustus 2018 is de tentoonstelling “Arte Povera. Een creatieve revolutie” te zien in de Hermitage, Sint-Petersburg.Kunstmatige blubber voor langer duiken

Wanneer reddingsteams duiken onder met ijs bedekte rivieren of vijvers, is de overlevingstijd, zelfs in de beste wetsuits, zeer beperkt, maar tientallen minuten. Een paar MIT professors hebben een eenvoudige behandeling ontdekt die de overlevingstijd van een conventioneel wetsuit met een factor drie kan verbeteren.

Ze keken naar de strategieën die verschillende dieren gebruiken om te overleven in deze ijskoude wateren, en vonden drie soorten: luchtzakken gevangen in pels of veren, zoals bij otters en pinguïns; intern gegenereerde warmte, zoals bij sommige dieren en vissen (waaronder grote witte haaien, die verrassend genoeg warmbloedig zijn); of een laag isolatiemateriaal die het warmteverlies uit het lichaam aanzienlijk vertraagt, zoals bij de blubber van zeehonden en walvissen.

Uiteindelijk, na simulaties en laboratoriumtests, eindigden ze met een combinatie van twee van deze: een blubberachtig isolatiemateriaal dat ook gebruik maakt van opgesloten gaszakken, hoewel in dit geval het gas geen lucht maar een zwaar inert gas is, namelijk xenon of krypton.FastButton

Met Fastbutton kun je een knoop in minder dan een minuut naaien, zelfs als je nog nooit een naald hebt aangeraakt.

bekijk de videoNOBE 100Technisch geclassificeerd als een driewieler ziet de elektrische Nobe 100 er retro uit en voelt hij futuristisch aan. De Nobe 100 is gemaakt van 100% herbruikbare of recycleerbare onderdelen, produceert zelf helemaal geen luchtvervuiling, heeft opwaardeerbare technologie aan boord om de levensduur te verbeteren, decentraliseert het productieproces en biedt plaats aan drie personen, maar neemt veel minder wegruimte in beslag dan een gewone auto.

bekijk de videoThis is not a shirt

De Duitse architect Anna Heringer heeft een installatie gemaakt die aandacht geeft aan het lot van vrouwelijke textielarbeiders in Bangladesh. Met de titel ‘This is not a shirt’, bestaat de tentoonstelling uit een reeks stoffen, gemaakt in het Zuid-Aziatische land en opgehangen aan bamboestokken. Anna Heringer heeft een concept ontwikkeld waarmee de vrouwen van het land hun brood verdienen in hun dorpen in plaats van te werken onder onmenselijke omstandigheden in een grote fabriek.Doorzichtig leer

Het doorzichtige leer van Sruli Recht is gemaakt van koeienhuid. Het is verkrijgbaar in grijs, wit, groen, rood en bordeaux. Het leer lijkt bijna op perkamentpapier, met een doorschijnende, gekreukelde kwaliteit, maar voelt aan als leerstof.De Ultratime

De Ultratime is een collage van kleuren die het tijdstip van de dag aangeeft. Het horloge splitst de wijzerplaat in twee en toont alle markeringen op een halve cirkel in plaats van een volledige cirkel. Door de helft van het horloge donker te houden, speelt het gezicht van het horloge met kleuren en tinten in de andere helft, waardoor kleurenpaletten en collages ontstaan die de hele dag veranderen.Red shark trimaranMet deze trimaran kun je nieuwe plaatsen ontdekken en de sport het hele jaar door beoefenen op alle wateroppervlakken zoals rivieren, meren of in de zee. Het geeft je de mogelijkheid om nieuwe horizonten te verkennen, op een ontspannen manier van de natuur te genieten met het gevoel van vrijheid en om op professioneel niveau te sporten. bekijk de videoGoPro op Hot Wheels

De nieuwe samenwerking van GoPro en Hot Wheels. De camera kan op het klassieke speelgoed worden gemonteerd dat voor dit doel opnieuw is ontworpen. Door de twee te combineren, kunnen gebruikers een gezichtspunt vastleggen van hoe het eigenlijk is om op een speelgoedbaan te rijden.

bekijk de videoEasy docking“Het aanmeren is een van de meest uitdagende manoeuvres – fouten maken is gênant, duur en onzeker”, aldus Björn Ingemanson. “Ons IPS-systeem heeft grote vooruitgang geboekt om het docken eenvoudiger te maken, en deze nieuwe zelf-docking-functie neemt dat proces een belangrijke stap verder.”

Dankzij deze nieuwe jachttechnologie van Volvo Penta kan het jacht gemakkelijk worden afgemeerd in een zeer kleine ruimte.

bekijk de videoVeelgestelde vragen

U heeft misschien vragen over innovatie en product design. Mogelijk hebben wij uw vraag al beantwoord in onze sectie met veelgestelde vragen.

Bekijk de meest gestelde vragenontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.