2018/5 design magazine

Lees over Kvaern’s BMX beïnvloede elektrische fiets, Lego compatibele meubels en meer.

zullen Robots zich aan de derde wet houden?
Nou, eigenlijk zijn ze al bij ons: Boston Dynamics “dingen”, een gynoid van Sofia, robotstofzuigers, bezorgdrones en zelfsturende auto’s … In 1942 formuleerde Isaac Asimov “de drie wetten van de robotica”:


  • een robot kan geen mens verwonden of, door niet-handelen, een mens schade toebrengen.
  • een robot moet de bevelen opvolgen die hem door mensen wordt gegeven, behalve wanneer zulke bevelen strijdig zijn met de Eerste Wet.
  • een robot moet zijn eigen bestaan beschermen zolang een dergelijke bescherming niet strijdig is met de Eerste of Tweede Wet.


En wat later voegde Asimov ook een vierde, of nulde wet toe, die aan de anderen voorafging: een robot mag de mensheid niet schaden, of, door niets te doen, de mensheid toestaan schade toe te brengen.


Een toekomst waarin robots de wereld overspoelen, ons werk afnemen en zelfs de controle in de wereld overnemen, is al heel lang een enorme inspiratiebron voor veel mensen met een creatieve geest.


Vandaag hebben robots hun eigen internet, ze weten hoe ze de gezondheid van mensen moeten bewaken en hebben ons vertrouwen al verdiend.


Amazon leidde kennelijk de revolutie van robots. In het bijzonder begon het bedrijf autonoom geleide voertuigen (AGV – Autonomous Guided Vehicles) op zijn productielocaties te introduceren. Bedrijven die snel inzetbare automatiseringsoplossingen nodig hebben, zijn klaar om te betalen.


The Associated Press gebruikt de Wordsmith-tool van Automated Insights om nieuws te genereren. Volgens de IABM-analisten zullen grote mediabedrijven al in 2018 steeds meer vergelijkbare technologische oplossingen gebruiken.


Huisrobots zullen zich op dezelfde manier ontwikkelen als personal computers – van extreem dure en complexe installaties, die maar voor enkelen beschikbaar zijn, tot dagelijkse assistenten die een integraal onderdeel worden van een comfortabel leven. In 2018 presenteerde Nonda het concept van robotassistenten en introduceerde de eerste verbazingwekkende prototypen.


Deze programmeerbare robots zijn uitgerust met sensoren en camera’s met grote kijkhoek die de locatie van objecten in het huis en de tuin kunnen onthouden en repetitieve taken kunnen uitvoeren.


Een ander prototype van een assistent thuisrobot is de Aeolus robot, die zal helpen bij het opruimen van het appartement, het brengen en leveren van de noodzakelijke dingen.


Cobots (afkorting van het Engelse collaborative robot) is het snelst groeiende segment binnen de automatisering. Dus ze noemen robots die een persoon in productie niet vervangen, maar werken zij aan zij met hem. Het enorme terrein waarop ze geïmplementeerd worden, is logistiek en geneeskunde.


Individuele kleine apparaten verzamelen en bewaken al uw vitale functies, sturen die door naar uw arts, doen mini-injecties en tientallen verbazingwekkende procedures.


Operaties met robots zijn er al en hun aantal zal constant groeien. Het gebruik van robots kan het risico op medische fouten minimaliseren, weefselbeschadiging verminderen en de prognose voor de patiënt verbeteren, zelfs bij de meest complexe diagnose.


Robots worden als instrument steeds populairder en zelfs slimmer, sterker, sneller en flexibeler. En het lijkt erop dat hun aanwezigheid in ons leven alleen maar zal toenemen. Robots denken, verwerken gegevens en nemen beslissingen. Nieuwe ontwikkelingen openen veel technische mogelijkheden en nieuwe zakelijke kansen.


Natuurlijk zullen robots nooit mensen kunnen vervangen, maar ze kunnen de kwaliteit van ons leven wel verbeteren. En hoe zit het met bedreigingen? Zullen robots ooit de wetten van Asimov overtreden? Twijfelachtig…
I agree…


Dima Yarovinsky heeft de ‘servicevoorwaarden’ van toonaangevende online diensten zoals facebook, snapchat, instagram en tinder op standaard a4-formaat rollen geprint. Het project probeert te visualiseren hoe kleine en hulpeloze gebruikers zich voelen tegen grote bedrijven.


Volgens de ontwerper leest de gemiddelde persoon met een snelheid van 200 woorden per minuut, terwijl een standaard ‘terms of service’-overeenkomst 11.972 woorden bevat, wat betekent dat zelfs als een gebruiker de voorwaarden probeerde te lezen voordat hij of zij instemde, het ongeveer 60 minuten zou duren.
Kvaern


Kvaern’s door BMX beïnvloede elektrische fiets mist een doorlopende zadelpen en is voorzien van een oplader op zonne-energie. De fiets kan in 4,5 seconden accelereren van 0 tot 25 km/u en maakt gebruik van een koppelsensor die de elektrische hulp aanpast aan de rijomstandigheden te voldoen. Aangedreven door een 250 W-motor in combinatie met een 36 V-batterij, biedt deze een bereik van 50 km.


bekijk de video

LEGO compatibele meubels


Het met Lego compatibele meubilair van Studio NINE is bedoeld als een speeltuin voor kinderen. Het meubilair wordt geleverd met een bewerkte textuurlaag die maar al te bekend is. Het meubel is gemaakt van Corian, een marmer-vervanger, wat een premium gevoel geeft. Het doel van het eenvoudige ontwerp is tweevoudig. Het past goed in elk huis en het kan oneindig worden gedecoreerd door stukjes Lego te gebruiken.

QTV

Met de esthetiek van een televisie en de afwerking van een wekker is QTV eigenlijk geen van beide. Er is een alarmfunctie en het heeft een ingebouwde timer, maar in de eerste plaats is dit schattige stukje technische nostalgie een draadloze bluetooth-luidspreker.bekijk de video
Kirigami medische verbanden
Gebruikmakend van de traditionele Japanse papiersnij-kunst kunnen verbanden, warmtekussens en draagbare elektronica aan flexibele oppervlakken hechten. MIT-ingenieurs hebben een plakkerige oplossing bedacht in de vorm van een dunne, lichtgewicht, rubberachtige film. Gesneden met een kirigami patroon heeft het materiaal een bruikbare flexibiliteit die niet wordt aangeboden met standaard verbanden. De kirigami-insnijdingen geven de film niet alleen rek, maar ook een betere grip.

iRobot kunstDeze iRobot stofzuiger werd gehackt door kunstenaar Masato Yamaguchi, en gewapend met flessen verf en een reeks autonome commando’s. Vanaf dat moment ontstond de mogelijkheid om verf te druppelen, in een unieke stijl die lijkt op groten zoals Kline en Pollock.


bekijk de video
Krijten door Nikolas Bentel

Elke krijtlade is ontworpen op een quinair getalensysteem, waardoor ze kunnen worden gebruikt als een accuraat tekeninstrument voor elk metrisch systeem. En omdat ze in één keer vijf regels kunnen tekenen, kan het speelgoed ook worden gebruikt om muzikale notenlijnen te tekenen.bekijk de video
Luchtloze 3D-geprinte bandenDe luchtloze band is flexibel genoeg om gemakkelijk te buigen en op een normale velg te passen. Duurzaam genoeg om gemakkelijk met ruwe wegen te kunnen omgaan. De band heeft een constructie in de vorm van een honingraatstructuur, waardoor deze zijn veerkracht en vormgeheugen krijgt.


bekijk de video

Cilllia

MIT-onderzoekers gebruiken bitmap technologie om 3D-geprint haar te maken. De technologie, genaamd Cilllia, betekent dat harige oppervlakken met een hoge dichtheid die normaal zijn in de natuur, nu kunstmatig kunnen worden gemaakt. Potentiële toepassingen voor de geprinte vacht zijn onder meer het produceren van oppervlakken met lage wrijving, interfaces voor touch-besturing en het creëren van nieuwe esthetische en tactiele ervaringen.


Volledig functionerende penselen kunnen ook worden geprint, compleet met ultradunne borstelharen.bekijk de video

ontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.