2017/9 design magazine

Raak geinspireerd door de laatste innovaties, zoals duurzame kleding, moai, easylock, fumpa, bamboo sporthal.

Duurzame kledingDe mode- en textielindustrie is zeer vervuilend. In feite is het de tweede meest vervuilende industrie in de wereld, na de olie-industrie. Verrassend, maar waar. Tijd om meer bewustzijn te creëren. We realiseren ons steeds meer dat de afvalberg die we maken te groot wordt.

Zelfs in de vroege stadia is het productieproces enorm water, energie en landintensief. Een katoen, bijvoorbeeld, vraagt 2650 liter water om één T-shirt te maken. En het hele proces is chemisch intensief. De katoenproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor 15% van alle insecticiden en 25% van de pesticiden. Dat heeft enorme gevolgen voor de menselijke gezondheid. Vooral met de gedachte dat de wereldbevolking groeit en de modemarkten exploderen.

Een andere reden voor deze enorme vraag is het fenomeen van de snelle mode. Kledingstukken zijn de nieuwe wegwerpartikelen. Het is al in onze mentaliteit geworteld.

Het textielafval van ongeveer 20 miljoen ton per jaar voor de VS en de EU alleen wordt gedumpt of verbrand. Zelfs na alle inspanningen gaat alleen maar een klein bedrag terug naar textiel recycling. Helaas is textiel recycling eigenlijk ‘downcycling’: het gebruikte textiel wordt verwerkt tot lakens of isolatiematerialen. En het verlaagt de waarde van het textiel naar een zeer lage waarde. Hebben we een antwoord?Er zijn twee technieken voor textiel recycling: mechanisch of chemisch. Mechanische recycling is een fysiek proces van het versnipperen van textiel en omzetten in nieuwe garens. Er kan een verlies optreden in kwaliteit, omdat het versnipperen van de vezels de lengte kan schaden.

Chemische recycling houdt in dat de vezel wordt afgebroken tot zijn chemische basis componenten, het verwijderen van de onzuiverheden en het terugbrengen van de vezel naar maagdelijke kwaliteit.Deze twee technologieën hebben samen de capaciteit om ons naar de circulaire textielindustrie te brengen. Circulair denken impliceert dat geen grondstoffen verloren gaan. We zijn op zoek naar oplossingen om afval te hergebruiken. De 4e Dutch Sustainable Fashion Week heeft aangetoond dat er steeds meer innovaties zijn waar overgebleven restafval in garens wordt ingezet.

Ontwerpers zoals Stella McCartney en Vivienne Westwood gebruiken restmaterialen in hun collecties. Nederlandse textielontwerper Aniela Hoitink heeft een jurk gemaakt met behulp van schijfvormige stukken paddestoelmycelium, die volgens haar de manier waarop we textiel gebruiken zal veranderen.Hans Ubbink lanceerde onlangs een jurk, gemaakt in samenwerking met Nespresso, gemaakt van nespresso cups. Ze zoeken allemaal de uitdaging om afval te verwerken in hun ontwerpen.

We zien ook ontwikkelingen in de kledingmerken. Loop-a-life is een goed voorbeeld hiervan. Zij converteren textielafval naar nieuwe mode- en interieurproducten. Mud Jeans werkt ook volgens de principes van de circulaire economie. De impact blijft echter beperkt en de uitdaging is nog steeds enorm. Dus we hebben een hele lange weg te gaan.

Meer over een nieuwe technologie die de recyclingindustrie in staat stelt om textiel op basis van vezeltype te identificeren en te scheiden in deze video.

MOAIMOAI brengt uw aquarium naar het volgende niveau door het toevoegen van een robot. Gebruikers kunnen de aquarium wereld vastleggen en met vrienden delen. MOAI voorkomt dat algen zich opbouwen op het aquariumglas, houdt uw tank schoon en gezond.Vacature senior industrial designer

Wij groeien en voegen graag een senior industrieel ontwerper toe aan ons ontwerpteam. Zoek jij een idealistisch team dat zinvolle producten ontwikkelt?

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het ontwerp van producten. Je bent betrokken vanaf de strategie fase en zorgt voor innovatieve, ergonomische en functionele oplossingen. De nadruk in deze functie ligt op strategie, sterke concept ontwikkeling en vormgeving.

Bekijk de vacatureDe EasyLock

Een lichtgewicht, makkelijk te installeren, super sterk tijdelijk deurslot. Ideaal om een deur te beveiligen bij het reizen of in een huurwoning. Overal waar iemand anders een sleutel of toegang tot de kamer zou kunnen hebben.

Bekijk de videoFumpaFumpa is een lithium batterij mobiele fietspomp. Het kan je binnen een minuut weer op de weg hebben, past in je zak en wordt aangedreven door een oplaadbare batterij die een enkele band kan oppompen tot 8,2 bar.

Bekijk de videoEen beetje buitenaardsMatteo Thun houdt van ecologie en design en gelooft dat de dingen rondom mensen gelukkig moeten maken. Zijn nieuwe collectie kranen wil je aanraken, wil je mee spelen. Het lijkt erop dat je de kleur en het water kunt pakken. Een beetje buitenaards, ondergedompeld in een conventioneel interieur product.Bamboo sporthalChiangmai Life Architects is gespecialiseerd in moderne bamboe architectuur en kwaliteitsconstructies. Ze zijn gevestigd in Thailand en ontwerpen en bouwen grote bamboestructuren zoals grote bamboe overspanningen voor zalen, eco-resorts, villa’s, huizen, scholen, kantoor- en fabrieksruimtes. Zij houden van organische, vrijstromende ontwerpen en geloven in de superieure functionaliteit van natuurlijke materialen: aarde, bamboe, rotsen, hout en elke combinatie daarvan.

Deze sportzaal voor een school in Thailand is alleen gebouwd uit bamboebomen om meer dan 17 meter te overspannen zonder stalen versterking of verbindingen. Natuurlijke ventilatie en isolatie zorgen ervoor dat de ruimte gedurende het hele jaar koel blijft. Het gebouw zal naar verwachting minstens 50 jaar staan.ZippelinFREITAG creëert de eerste opblaasbare tas die breekt met het traditionele metalen frame. Het binnenframe van de tas is op te blazen met een fietspomp. De Zippelin kan leeggelopen laten worden voor eenvoudige opslag.Nanocellulose

Het samenwerkende duo van Arielle Blonder en Shira Shoval, architect en textielontwerper, ontmoet de chemicus dr.Tiffany Abitbol, om de magie van nanocellulose te verkennen. Nanocellulose of ncc is een biopolymeer van nanometrische grootte, waardoor de buitengewone eigenschappen van cellulose worden verbeterd.
Cellulose is de meest voorkomende vezel ter wereld en wordt gevonden in papier- en textielafval, en is het belangrijkste onderdeel van de celwand van planten. De hoge sterkte, flexibiliteit en veerkracht maken het een aantrekkelijke bron voor diverse industrieën en toepassingen. Papierafval wordt waardevol.Slow

Energiedranken zijn populair sinds 2003 en velen zijn vergeten dat het net zo belangrijk is om te kalmeren als het is om te versterken.
Slow zit vol met natuurlijke ingrediënten die je aanmoedigen om te ontspannen. Zelfs de verpakking is ontworpen om je rustig te maken. Gevormd als een klassieke zandloper moet de gebruiker aan elke kant draaien om te openen. Dan kunnen ze het balanceren over een glas om het voorzichtig uit te gieten. Dit dient als een visuele herinnering om een moment te vertragen, te reflecteren en te genieten.Kleine zon diamant

Vijf uur opladen geeft vijf uur helder licht. Er leven 1,1 miljard mensen zonder toegang tot het elektriciteitsnet, waardoor hun basisbehoeften niet vervuld zijn. Schoon licht en energie zijn nodig voor het menselijk bestaan, om te lezen, te leren en het gemeenschapsleven.ontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.