2017/8 design magazine

Raak geinspireerd door de laatste innovaties, zoals bouwen met micro-organismen, hue, recycle italiaanse bakfiets, eta klok.

Micro-organismen als bouwschoolDe wereldbevolking groeit jaarlijks. Het huisvestingsprobleem wordt steeds duidelijker. Of we nu woningen bouwen op het water, ondergronds of omhoog de lucht in, er blijft één ding: we hebben bouwmaterialen nodig!

Elk jaar produceren we ongeveer anderhalf biljoen stenen – dit is een van de meest massale producten van de moderne beschaving. De vervaardiging van beton, een van de meest energie-intensieve materialen, maakt gebruik van kalksteenschalie, wat wordt omgezet in Portland cement door middel van warmte processen. De wereldwijde cementproductie bedraagt ongeveer 2,8 miljard ton, met gelijkwaardige hoeveelheden CO2 die in de atmosfeer worden vrijgegeven.

Zowel beton als baksteen productie bestaan uit energievretende processen voor de winning van grondstoffen, transport en brandstof voor de verwarmingsovens. Maar dit is nog niet genoeg. Honderden miljoenen mensen hebben een tekort aan huisvesting. Sommige experts zeggen dat we de productie moeten verhogen. Maar andere deskundigen kijken uit naar andere oplossingen.Micro-organismen zijn fantastische bouwers. Een aantal chemische processen in een levende cel leiden tot de vorming van calciumcarbonaat met een vaste onoplosbare neerslag, calciet, aragoniet of waterietafzettingen. Dit zijn complexe minerale formaties die soms worden verward met het werk van menselijke handen.

Kleine, onschadelijke en wijdverspreide bodembacteriën Sporosarcina pasteurii veroorzaken lokale “cementatie” en verharding van zand. In 2008 stelde de Zweed Magnus Larsson voor om deze mogelijkheid te gebruiken om een ​​kunstmatige grens in West-Afrika te creëren tegen de groeiende woestijnen.

Ginger Dossier bracht de technologie tot zijn logische grens door de methode van “microbiologisch geïnduceerde precipitatie van calciumcarbonaat” (MICP) voor de productie van bouwstenen voor te stellen. Net als traditionele bakstenen en cement begint het allemaal met zand. Het wordt in mallen bedekt, gemengd met calciumchloride en ureum: absoluut veilige stoffen die zelfs als voedseladditieven worden gebruikt. Wat overblijft is het toevoegen van de magie: de Sporosarcina pasteurii bacterie en na twee of vijf dagen verhardt de steen tot de vereiste sterkte.Terwijl Ginger Dossier zijn eerste experimenten uitvoerde, experimenteerden studenten van Newcastle University met Bacillus subtilis bacilli. De resulterende BacillaFilla GM lijn is ontworpen voor het repareren van betonnen structuren. De bacterien gaan diep in scheuren en mineraliseren deze met calciumcarbonaat, dat verder wordt versterkt door kleverige polysaccharide.

Om het proces te beheersen, hebben biologen een aantal signaalwegen uitgewerkt waarmee de bacteriën hun collectieve activiteit coördineren. Dit maakt het mogelijk om de gehele populatie kunstmatig te stimuleren om levan en carbonaat actief te synthetiseren en een vaste film te vormen die de scheur vult.

Professor Rachel Armstrong van Newcastle University coördineert de implementatie van het Living Architecture (LiAr) project. Wetenschappers van LiAr proberen bacteriën te introduceren in al bestaande keramische stenen. In het najaar van 2016 presenteerde het Armstrong-team een prototype van “geraffineerde” bakstenen, waarbij in de holtes een cocktail van stoffen en micro-organismen werden geïntroduceerd, waardoor ze microbiële brandstofcellen worden die in staat zijn elektriciteit op te wekken en lucht of gebruikt water kunnen reinigen. Volgens de LiAr-projectdeelnemers is het mogelijk om de technologie over ongeveer tien jaar klaar te hebben voor gebruik.

Hue

Hue is een concept van een multi-dose inhaler voor kinderen. Het concept is bedoeld om een gewaagd statement te maken in plaats van een bron van zelfbewustzijn. Het ontwerp is gericht op het veranderen van het stigma rond de ziekte en het dagelijks medicijnen moeten innemen.Vacature industrieel ontwerper

Wij voegen graag een (senior) industrieel ontwerper toe aan ons ontwerpteam met 5 – 7 jaar ervaring. Zoek jij een idealistisch team dat zinvolle producten ontwikkelt?

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het design en de ontwikkeling van producten. Je bent betrokken vanaf de strategie fase en zorgt voor innovatieve, ergonomische en functionele oplossingen. Je werkt aan meerdere projecten tegelijkertijd in een team met industrieel ontwerpers. Het gaat om een uitdagende baan met verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Bekijk de vacatureReCycle Italian Cargo Bike

REcycle is een Italiaanse ambachtelijke werkplaats die sinds september 2016 vrachtfietsen produceert van oude mountainbikes. Elke fiets is uniek en een samenspel van het gerecyclede fietsframe en een nieuwe CNCgemaakt front, ontworpen met slechts drie gebogen buizen om het lassen te verminderen en de robuustheid te verbeteren.

Bekijk de videoEta ClockEta Clock is geen gewone klok. Hij vertelt niet de tijd. In plaats daarvan houdt hij je verbonden met degenen die het belangrijkst zijn. De Eta Clock vertelt je waar de mensen in je leven hun tijd doorbrengen, waarbij elke hand een persoon vertegenwoordigt in je kennissenkring en elk segment van het klokgezicht overeenkomt met een bestemming.

Bekijk de videoBlossom RobotProject “Blossom” is een robot die zacht is van binnen en buiten. Het is gebouwd met behulp van traditionele ambachten zoals wol en hout. Het doel is om warme materialen terug te brengen naar de robotica, in plaats van meer kunststoffen, glas en metaal. Blossom wordt momenteel gebruikt in onderzoek bij Cornell University als nieuw mechanisch ontwerp voor sociale robots. Deze robot wordt ook gebruikt als platform om te leren hoe Machine Learning kan worden gebruikt om een robot te laten reageren op YouTube-inhoud. Een van de doelen is om kinderen in het autismespectrum te helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Bekijk de videoYellow TeapotOm 40 jaar succes, passie en trots te vieren van het historische F1-merk, besloot Renault om deze anekdote uit het verleden te laten herleven door een werkelijke “Gele Theepot” te creëren.

Het was tijdens de Grand Prix van Silverstone van 1977 dat Renault zijn positie innam met de eerste Formule 1 turbo-motor in de geschiedenis in een auto die RS01 werd genoemd. Enkele jaren later werd de turbo gebruikt door de andere race teams, en nog steeds zijn moderne Formula 1 modellen uitgerust met deze technologie.

Wanneer nieuwe technologieën worden geïntroduceerd, ontstaan moeilijkheden en betrouwbaarheidsproblen. Met de geel zwarte kleuren van het merk, kwam de RS01 vaak aan de kant te staan met witte rook, synoniem voor motor problemen.

Ken Tyrrell, de baas van het team, zag de rookauto langs zijn garage rijden, schreeuwde de bijnaam “Yellow Teapot” uit als een grapje.

Bekijk de video100 ijslolliesIJslollies gemaakt van ziekmakend vervuild water benadrukken het probleem van waterverontreiniging in Taiwan. Drie studenten van de nationale Taiwanese kunstacademie hebben 100 ijslollies gemaakt van vervuild water uit de meren van Taiwan, rivieren, stranden en havens. Het project benadrukt het contrast tussen wat mooi is en wat voor het milieu problematisch is.Sound-absorbing ‘beetle’Geinteresseerd in het oplossen van het probleem van onaangenaam achtergrondgeluid en geïnspireerd door de entomologie kamers van een natuurwetenschappelijk museum, ontwierp MUT-design dit product dat het juiste evenwicht probeert te vinden tussen geluiddissipatie en decoratie.Kilner’s Butter ChurnerIn een tijd waarin we ons eigen bier brouwen en ons eigen brood bakken lijkt het helemaal goed om ook onze eigen boter te maken.

Kilner’s Butter Churne behoudt het traditionele en scheidt de melk binnen tien minuten in boter en karnemelk.

Bekijk de videoontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.