2017/7 Design Magazine, raak geinspireerd om meer te innoveren.

2017/7 Design Magazine

Aluminij Mostar

In juni heeft het Alskar-team een bezoek gebracht aan de aluminiumfabriek Aluminij in Bosnië. De fabriek produceert 130.000 ton aluminium per jaar met 820 werknemers. Aluminij kan concurreren met de toonaangevende producenten ter wereld.

Ons team werd verwelkomd door Miljenko Buhac, Sasa Pupic en Davor Ramljak om meer inzicht te krijgen in het productieproces van aluminium, de kwaliteit van het materiaal en potentiële recyclingmogelijkheden.

Ook zijn mogelijke zakelijke samenwerkingen besproken, aangezien Aluminij geïnteresseerd is in partners die graag kwalitatief hoogwaardige grondstoffen willen kopen bij de verwerkingsfabriek en willen investeren in productie van markt-klare producten uit aluminium in Bosnië.

Meer informatie over Aluminij MostarDesert Twins

De Desert Twins harvester van het Nederlandse bedrijf SunGlacier kan water verzamelen in de heetste en droogste omgevingen. Warme woestijnen lijken droog, maar ze bevatten nog veel water in de lucht, tot vijf keer meer dan in Nederland. Dat komt vooral door de hoge temperaturen en het regent niet. De relatieve vochtigheid is laag, maar de absolute vochtigheid kan zeer hoog zijn. Het systeem werkt autonoom op zonne energie.UJET VehiclesGeen scooter, geen fiets. Maar een nieuwe mobiliteit, nieuwe technologie, nieuw design, nieuwe connectiviteit. UJET streeft naar het uitvinden, produceren en commercialiseren van persoonlijke e-mobiliteitsoplossingen, die de stedelijke gemeenschap bemoeit met slimme technologie voor duurzamer steden.Rubber frondsKleine, kunstmatige algen worden ingezet in een eerste poging om riffen in de Middellandse Zee te herstellen. Ze lijken op coralline algen, die een vergelijkbare ecologische functie hebben voor koralen: het vormen van riffen met calciumcarbonaatstructuren die diverse en complexe omgevingen creëren.

Het team ontwikkelde kleine plastic structuren die de natuurlijke koraalalgen Ellisolandia elongata en de manier waarop ze bewegen nabootsen. Negentig synthetische mini-riften, elk met twintig bladeren zijn gemaakt van een elastisch siliconenelastomeer en verankerd in een doorzichtige hars.NoordjeAlskar Design ondersteunt behalve Mercy Ships nu ook Noordje. Bij Noordjes Schrijflab wordt met een dagelijkse programmering na schooltijd een extra steun geboden voor leerlingen op gebied van taalontwikkeling en hun creativiteit.

Bij Noordjes Kunstacademie komen kinderen in de leeftijd van 6-13 jaar die het leuk vinden om met hun creativiteit bezig te zijn en meer willen leren op gebied van verschillende technieken.Poet on the Shore

Poet on the Shore (dichter aan de kust) is een autonome robot die op het strand loopt. Het geniet van het kijken naar de zee, het luisteren naar het geluid van golven die op het strand spoelen, de windmolens, het gesprek van kinderen en het onophoudelijke rumoer van zeevogels. Het merendeel van de tijd loopt het alleen om te luisteren en te voelen. Soms schrijft het verzen in het zand en kijkt hoe de golven de versen wegwassen.

Bekijk de videoVES-4® apparaat

De heer Mouad Mkamel en zijn team van onderzoekers van de Ben M'sik Hassan II Universiteit in Marokko hebben een nieuwe schorpioenmelkrobot ontworpen. Schorpioengif wordt gebruikt in medische toepassingen zoals immunosuppressiva, anti-malariale geneesmiddelen en kankeronderzoek, maar het extractieproces kan mogelijk levensbedreigend zijn. "Deze robot maakt het melken van het gif snel en veilig".Derde duimDani Clode heeft een draagbare derde duim gemaakt die de gebruiker kan helpen om meer voorwerpen te dragen, citroenen te squeezen of complexe akkoorden op de gitaar te spelen. De derde duim is een gemotoriseerde, controleerbare extra vinger, ontworpen voor iedereen die zijn natuurlijke vaardigheden wil uitbreiden. Clode creëerde het apparaat als een manier om conventionele ideeën over prothetiek uit te dagen. Meestal worden protheses beschouwd als apparaten voor mensen met een handicap.

"De oorsprong van het woord prothese betekent toevoegen, aanbrengen, zodat je niet repareert of vervangt, maar uitbreidt" zegt Clode. "De Derde Duim is geïnspireerd door deze oorsprong, het verkennen van de menselijke verrijking en het streven naar het herformuleren van de prosthetica als uitbreidingen van het lichaam."

Bekijk de videoVycle

Een verticaal transportconcept dat stadsbewoners in staat stelt om omhoog te fietsen. Vycle is ontworpen door Elena Larriba en is een verticaal transportsysteem met pedalen, dat een duurzaam en efficiënt alternatief biedt voor liften en trappen. Het systeem is gebalanceerd met tegenwichten waardoor het lichaam van de gebruiker het enige gewicht is om te overwinnen.

Bekijk de videoMultirotorvliegtuigDe unieke actuator van dit omni-directionele vliegtuig met acht rotors geeft het volledige vermogen- en koppelautoriteit in alle drie de dimensies, waardoor het nieuwe manoeuvres kan vliegen. Voor dit multirotorvoertuig werd ook een trajectgenerator ontwikkeld. De trajectgenerator kan circa 500.000 trajecten per seconde genereren die het multirotorvoertuig vanuit een beginstand, dat wil zeggen positie, snelheid en houding, naar een gewenste eindstand in een bepaalde tijd begeleidt.

Bekijk de videoOntvang ons gratis design magazine


Circa acht keer per jaar serveren wij u een goede selectie van innovatieve concepten, nieuwe materialen en duurzame oplossingen. Met geweldige afbeeldingen en korte artikelen. Om geïnspireerd te raken.

Meer dan 7000 lezers. Meld u nu ook aan. Geen verplichtingen, eenvoudig afmelden.

Lees onze privacyverklaring.

Heeft u een doorbraak in product design nodig?

Wij kunnen u daarbij helpen. Ons senior product design team ontwerpt mooie en zinvolle producten. En innoveert sneller.

Leg ons uw uitdaging voor, we luisteren graag. Stuur ons een email via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op 020 820 22 11.

U kunt ook eerst onze gratis Designguide aanvragen met het formulier:

  1. Invalid Input
    Vul aub uw naam in.
    Vul aub een geldig email adres in.