2017/4 design magazine

Raak geinspireerd door de laatste innovaties, zoals de Overvolt, nomad gitaar, futurecraft 4d sneaker, citroen HY.

Overvolt AM900 CarbonToen het ontwerpteam van Lapierre begon met de ontwikkeling van hun nieuwste e-mountainbike, waren ze vastberaden: geen compromissen. Met deze radicale aanpak creëerden ze een uniek frame met een gespleten downtube in carbon.


De Overvolt AM is ontwikkeld met de hulp van de 10-malig wereldkampioen Nicolas Vouilloz. Alle zware componenten moesten zo laag en centraal mogelijk gepositioneerd worden in het frame om de fiets dynamischer te maken. Het eindresultaat is een radicaal nieuw ontwerp dat de batterij bovenop de motor stapelt. Om dat te bereiken moest iets unieks worden gedaan: de downtube moest in tweeen worden gespleten, zodat die om de batterij en moter kon lopen.

Lapierre is een Frans merk gevestigd in Dijon en zij staan vooraan als het gaat om pedaal-geassisteerde fietstechnologie. Misschien heb je gehoord over hoe e-fietsen geweldig zijn voor ouderen en dat geen enkele ‘serieuze’ mountainbiker op zo’n fiets gezien wil worden. De laatste e-fiets van Lapierre vertelt een ander verhaal: de nieuwe Overvolt AM800 is ontworpen om tegen de klok te worden gereden en niet door klokkijkers.

Het Franse fietsmerk nam een radicale, nieuwe aanpak met een carbon lay-out om een geheel uniek frame te creëren, omdat het zwaartepunt van een fiets een beslissende parameter is wat betreft manoevreerbaarheid van de fiets. Ze waren in staat om de downtube te splitsen en de batterij tussen de twee zijden te plaatsen, direct boven de motor. De batterij is verwijderbaar, maar kan ook op de fiets worden opgeladen.


De geometrie slaat de spijker op zijn kop, waardoor de fiets met vertrouwen naar beneden rijdt, met kalmte en geweldige vering.Volgens de ingenieurs van Lapierre was de enige manier om dit frame te ontwerpen om het in koolstof op te bouwen. Koolstof helpt het gewicht te verminderen, het chassis van 3,4 kg is 600g lichter dan het oude aluminiumontwerp. Maar gewichtbesparing was hierin niet de focus: het doel was om een stijver en sterker frame te ontwerpen, dat de nieuwe batterij positie kon realiseren.


Bekijk de video


bron: design-innovation-award.comNomad gitaarDesigner Orit Dolev presenteert de Nomad, een digitaal instrument. Ze kent de pijn om met een gitaar rond te trekken op haar reizen. Op basis hiervan begon ze zich af te vragen hoe men de wereldwijde muziekcultuur door middel van design kan verbeteren.


De houten nek van de Nomad creëert een bekend gevoel, terwijl de minimalistische vorm artiesten in staat stelt hun muziekinstrument overal mee naar toe te nemen. De drukgevoelige frets en flexibele rubberen snaren geven een traditionele speelervaring.Bekijk de video
Futurecraft 4D sneakerAdidas pioniert momenteel met het gebruik van digitale lichtsynthese, een proces waarbij de kunststof van de middenzolen met licht en zuurstof wordt gevormd. De sporttechnologie reus werkte samen met technologie bedrijf CARBON, dat werkt aan het revolutioneren van product creatie door middel van moleculaire wetenschap. Samen brengt het duo de sportproductie in een nieuwe dimensie, waardoor het duo uiteindelijk elke harszool perfect afgestemd op de behoeften van elke individuele drager kan maken.Citroën HY eerbetoon

Een eerbetoon aan ontwerper Flaminio Bertoni en zijn Citroën HY, die precies 70 jaar geleden werd onthuld. Dit is een complete car kit die is ontwikkeld op het Citroën Jumper chassis door David Obendorfer en wordt door FC Automobili gemaakt met ambachtelijke methoden, als een beperkte serie van 70 stuks in Italië. Met het ontwerp wilde David de vormen van het oorspronkelijke model niet kopiëren, maar liever de ziel van het iconische voertuig vastleggen.Bekijk de video
AccessIndustrieel ontwerper Simeon Ortmüller ontwikkelde ‘ACCESS’, een noodbrug voor de hulpdiensten. Niet alleen is het product makkelijk te vervoeren, het product is praktisch in te zetten in plattelandsgebieden waar infrastructuur ontbreekt. Het vermogen om zich aan te passen aan diverse omgevingen bespaart kritieke tijd.
ArtuAls het gaat om krukjes dan zijn hout en metaal de meest voorkomende materiaalkeuzes. De Artu-kruk combineert juist deze materialen op een nieuwe manier. Ontwerper Alexander Zhukovsky gebruikte wit plaatmetaal dat natuurlijk hout ontmoet. Elk materiaal speelt een integraal deel van zowel de poten als de zitting.


Nasa Space Fabrics

Raul Polit Casillas groeide op met stoffen. Zijn moeder is een modeontwerper in Spanje en op jonge leeftijd was hij geïntrigeerd door hoe materialen worden gebruikt in het ontwerp. Nu, als systeem ingenieur bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, is hij nog steeds erg in de wereld van textiel.


De stoffen die hij nu ontwikkelt kunnen potentieel nuttig zijn voor grote antennes en andere inzetbare apparaten, omdat het materiaal vouwbaar is en de vorm ervan snel kan veranderen. De stoffen kunnen ook uiteindelijk worden gebruikt om een ruimtevaartuig tegen meteorieten te beschermen of voor ruimtepakken.

De stoffen hebben vier essentiële functies: reflectiviteit, passief warmtebeheer, vouwbaarheid en treksterkte. Eén kant van de stof weerkaatst licht, terwijl de andere het absorbeert, waardoor thermische besturing wordt gerealiseerd. Het kan op vele verschillende manieren worden gevouwen en zich aanpassen aan vormen, terwijl het de trekkrachten nog steeds kan weerstaan.


lees meer op nasa.gov

Shoetopia

Zuzanna Gronowicz en Barbara Motylinska ontwikkelden 3D-geprintte schoenen als onderdeel van hun afstudeerproject aan de Academie voor Kunsten in Warschau. Normale moderne schoenen bestaan uit schuim en andere synthetische materialen. Deze schoenen zijn biologisch afbreekbaar en kunnen snel klantspecifiek worden gemaakt.

Amphi WokHou je van inductiekoken, maar mis je het gebruik van de wok? Amphi Wok van ontwerper Kim Myung Nyun kan een antwoord zijn. Dankzij de slim vormgegeven kookplaat maakt het ontwerp het mogelijk om deze traditionele kookpan met inductie te gebruiken. In tegenstelling tot andere wok inductie ontwerpen, maken de vele lagen het een veelzijdig chef-kok gereedschap dat geschikt is voor bijna elke wok grootte.ontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.