2017/3 design magazine

Raak geinspireerd door de laatste innovaties, zoals de ecopro, plus minus, thubber, orion navigatie.

Een revolutie in energie-opslag

Afbeelding: Fastned

Potentiële grote doorbraak voor elektrische mobiliteit: solid state batterij met 3 maal zoveel energiedichtheid, super snel opladen en geen capaciteitsafname tot -20 graden Celsius.

Een team van ingenieurs onder leiding van de 94-jarige John Goodenough, hoogleraar aan de Universiteit van Texas in Austin en mede-uitvinder van de lithium-ion batterij, heeft de volgende grote accugerelateerde doorbraak ontwikkeld: een ontwerp van glas. Goodenough werkte samen met senior fellow Maria Helena Braga, die met collega’s was begonnen met het ontwikkelen van solid-glass elektrolyten aan de Universiteit van Porto in Portugal.

Het nieuwe ontwerp is veiliger en efficiënter dan zijn voorganger, dankzij het gebruik van natrium- of lithium-gecoate elektrolyt van glas, dat drie keer zoveel energie kan opslaan als het huidige lithium-ion alternatief .“Kosten, veiligheid, energiedichtheid, tarieven van het laden en ontladen en levensduur zijn van cruciaal belang voor elektrisch aangedreven auto’s. Wij geloven dat onze ontdekking veel van de problemen die inherent zijn aan de accu’s van vandaag oplost.” zei Goodenough.

De batterij kan extreme temperaturen aan, opladen in slechts enkele minuten en biedt meer dan 1.200 laad-ontlaad cycli, wat betekent dat de batterij aanzienlijk langer mee gaat dan een lithium-ion batterij. En het glas ontwerp is niet alleen goedkoper en efficiënter, het is ook veiliger.

Afbeelding: greenoptimistic.com

De huidige lithium-ion batterijen gebruiken vloeibare elektrolyten om de lithiumionen tussen de anode (negatieve pool van de batterij) en de kathode (positieve pool van de batterij) te transporteren. Als een batterijcel te snel wordt opgeladen, kunnen er dendrieten of “metalen snorharen” worden gevormd die door het vloeibare elektrolyt gaat zweven, waardoor een kortsluiting kan ontstaan die leidt tot explosies en branden. In plaats van vloeibare elektrolyten gebruiken de onderzoekers glazen elektrolyten die het gebruik van een alkalimetaal als anode mogelijk maakt, zonder vorming van dendrieten.

Bovendien, omdat de glas elektrolyten kunnen opereren bij -20 graden Celsius, kan dit type batterij goed presteren in een auto bij vorst. Dit is de eerste batterij cel die bij temperaturen lager dan 60 graden Celsius kan werken.

Afbeelding: bmwblog.com

Een ander voordeel is dat de batterij cellen kunnen worden gemaakt van aarde-vriendelijke materialen. “De glas elektrolyten maken substitutie van goedkope natrium mogelijk voor lithium. Natrium wordt gewonnen uit zeewater, dat is op grote schaal beschikbaar.” zei Braga.

Goodenough en Braga blijven hun accugerelateerde onderzoek voortzetten. Op korte termijn hopen ze aan de slag te gaan met de accufabrikanten om accu systemen te ontwikkelen met hun nieuwe materialen en te testen in elektrische voertuigen en energie-opslag apparaten.

bron: utexas.edu
Ecopro

Een functioneel dek dat bijna geheel uit natuurlijke materialen bestaat.uArm

uArm is niet alleen een robotarm die je kunt bezitten, maar ook een kans om te beslissen hoe je robottechnologie kunt betrekken in je leven. Van het geven van een hi-five en een kopje koffie tot 3D printen, lasergravure, schrijven, schilderen en nog veel meer .

bekijk de videoLEGO tape

Het is flexibel, snijdbaar en voorzien van herbruikbare lijm, waardoor vele mogelijkheden ontstaan om te spelen. Gebruikers kunnen bouwen rond wandhoeken, op gebogen oppervlakken, op het aanrecht of zelfs op de uiteinden van andere LEGO objecten. De mogelijkheden zijn eindeloos.Puffer

Het lichtgewicht ontwerp van dit wezen kan zich volledig plat maken, zijn wielen inklappen en in hoeken kruipen waar andere grotere robots niet passen. Puffer werd geïnspireerd door origami en bootst de beweging van kleine dieren en insecten na.Xperia Touch

Een baanbrekende projector die elk vlak oppervlak verandert in een 23” high definition touchscreen. De interface is snel, vloeiend en ontvankelijk voor fysieke aanraking, gebouwd op basis van Sony’s SXRD projectie display-technologie. De projectie wordt touch-gevoelig gemaakt door een combinatie van infrarood licht en real-time detectie via de ingebouwde camera.Orion NavigatieIndustrieel product ontwerper Clement Dauchy heeft de ORION fiets-navigatie om fietsers in een oogopslag te voorzien van nuttige informatie. Het apparaat geeft statistieken zoals de huidige helling en snelheid, samen met satellietnavigatie voor de gekozen route.Mendoza’s rock band

Mendoza’s instrumenten worden gemaakt van ‘pingers’ die kleine stenen schieten op aluminium toetsen met behulp van elektromagneten en ‘spinners’ die delen van magnetische rots lanceert op marmeren stukken met behulp van roterend magnetisme. Het hele project wordt aangestuurd door een computer met een MIDI-speler die ‘praat’ met een piepklein USB Development Board.Thubber

Een thermisch geleidend rubbermateriaal dat een doorbraak betekent voor het maken van zachte, rekbare machines en elektronica, ontwikkeld door het team van Carnegie Mellon University. Het nieuwe materiaal met de bijnaam “thubber” is een elektrisch isolerende composiet met een ongekende combinatie van metaalachtige thermische geleidbaarheid, elasticiteit vergelijkbaar met zacht biologisch weefsel, en kan tot zes keer de oorspronkelijke lengte uitgerekt worden.Plus Minus

De plusminus schroevendraaier, ontworpen door de Turkse product ontwerper Erdem Selek herinterpreteert dit gereedschap in gepolijste items die intuïtief en visueel in harmonie zijn met onze woonruimtes. Het ontwerp is een goed voorbeeld van puur materiaalgebruik waardoor het product een kostbaar instrument wordt dat generaties lang kan worden gebruikt.ontvang de gratis designguide

Uw bedrijf kan voorop lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe we dat samen kunnen bereiken.

wilt u nieuwe toonaangevende producten?

Uw bedrijf kan voorop gaan lopen en de meest innovatieve, hoogwaardige en mooie producten gaan bieden.

Vul uw gegevens in, ontvang de Designguide en lees hoe u dat kunt bereiken.