2016/5 Design Magazine

In de Middellandse Zee, voor de kust van Frankrijk, bezocht onlangs een duiker het scheepswrak La Lune - een schip in de vloot van koning Lodewijk XIV - die ongerept en onontgonnen op de oceaanbodem ligt sinds het zonk in 1664. Maar de bezoeker aan het wrak was geen mens - het was een robot

OceanOne, een humanoïde robot duikerDe fel oranje gekleurde robot duiker OceanOne lijkt op een zeemeermin. Het meet ongeveer 1,5 meter lang en heeft een gedeeltelijk menselijke vorm: een romp, een hoofd en scharnierarmen. Het onderste gedeelte bevat zijn computer "brein", een voeding, en een reeks van acht multidirectionele thrusters.

Op 15 april bracht de Ocean One een vaas ter grootte van een grapefruit naar de oppervlakte onder opwinding van archeologen, ingenieurs en wetenschappers. De expeditie naar La Lune was de eerste opdracht van OceanOne en op basis van het verbazingwekkende succes is het te hopen dat de robot op een dag complexe onderwater taken zal uitvoeren.Begeleid door een computer-wetenschapper vanaf een boot, met behulp van een set joysticks, combineert de OceanOne kunstmatige intelligentie, zintuiglijke feedback en behendige mechanische constructies om delicate taken onder water uit te voeren, zoals het ophalen van een fragiele artefact uit het wrak en het plaatsen ervan in een doos, zodat het naar boven kon wroden gebracht.Remotely Operated Vehicles (ROV) worden vaak gebruikt om de oceaan verkennen. Maar de makers van de OceanOne ontwierp een nieuw soort duik robot die niet alleen delen van de oceaan kan verkennen die minder toegankelijk zijn voor mensen, maar kan dat doen met de flexibiliteit en beweeglijkheid van een menselijke duiker.

De ingenieurs creëerden ook een interface die het mogelijk maakt voor een persoon om niet alleen de robot te besturen, maar om daadwerkelijk te 'voelen' wat de robot aanraakt, met gebruik van kracht-sensoren en haptische feedback in de handen van OceanOne."De bedoeling is om een mens virtueel te laten duiken," zegt Oussama Khatib, die OceanOne geloodst heeft tijdens het bezoek aan de La Lune. Khatib, een professor in computerwetenschappen aan de Stanford University in Californië, verklaarde dat de ervaring van het begeleiden van de robot bijna is alsof je de duiker bent. "Je kunt precies voelen wat de robot aan het doen is," zei Khatib.

OceanOne is ook in staat autonoom te interpreteren en reageren op zijn omgeving, door te detecteren of het werk een lichtere grip vereist en wanneer het nodig is om zijn momentum aan te passen om op zijn plaats te blijven of van richting te veranderen.Het team achter OceanOne bedacht een robot als een middel voor het bestuderen van de koraalriffen in de Rode Zee, op een diepte die voor menselijke duikers ontoegankelijk is. OceanOne maakt het mogelijk om onderzoek te doen zonder het rif of haar bewoners te beschadigen.

"De twee brengen een geweldige synergie", zei Khatib in een verklaring. "De mens en de robot kunnen dingen doen in gebieden die te gevaarlijk zijn voor een mens, terwijl de mens er nog steeds is."

Bron: Stanford Robotics Lab
Go

Klantspecifieke rolstoelen ontworpen voor massaproductie met als doel de levenskwaliteit van rolstoelgebruikers te verbeteren. Het maakt gebruik van 3D-printtechnologie om significante en zinvolle oplossingen te bieden.Leeluu

Met speciale touch-sensoren is het nachtlampje LeeLuu deels nachtlampje, en deels speelgoed. Het team ontwikkelde een aantal verschillende prototypes in de vorm van zachte, witte ballen verpakt in hun sensoren die verschillend oplichten bij aanraking. Alle LeeLuus hebben een verwijderbare, wasbare linnen huid, ingebed met haptische aanraaksensoren. Daaronder hebben LeeLuu's een schuim stuk dat als basis dient voor een textiel sensor, elektronica en verlichting.Bono

Organische recycling in je eigen huis. Met Bono kun je organisch afval recyclen met behulp van de regenworm compost soort Eisenia fetida. Het resultaat van de verwerking van afval is een uitstekende bron van voedingsstoffen voor kruiden, groenten en fruit van het seizoen.

bekijk de video 

EvolutionDe deuren van Klemens Torggler zijn kinetische kunst objecten op basis van roterende vierkanten. De speciale uitvinding maakt het mogelijk om het object zijwaarts te bewegen zonder gebruik te maken van rails.

bekijk de videoLevend betonWe bouwen dingen uit beton als we willen dat ze duurzaam lang blijven staan en dat is waarom het het meest gebruikte bouwmateriaal is in de wereld. Hoe solide en betrouwbaar betonconstructies mogen lijken, ze delen een gemeenschappelijke vijand: spanning. Na verloop van tijd zal beton barsten en verslechteren.

Een uitvinding van de microbioloog Hendrik Jonkers van de TU Delft biedt een innovatieve aanpak voor het creëren van stabieler beton door de toevoeging van kalksteen-producerende bacteriën aan de mix. Dit zelf-helende biobeton streeft ernaar een goedkope en duurzame oplossing te bieden, en de levensduur van gebouwen, bruggen en wegen sterk te verbeteren.

bekijk de videoNaai-Tape

Als je een beginner bent met naaien of je wilt gewoon je leven gemakkelijker maken, dan is Naai Tape voor jou! Je hoeft niet meer de draad te verwijderen en opnieuw te starten als je een fout maakt en geen lelijke gaten in de kleding meer door de naalden.
Portal

De Portal Telemedicine Headset is een state-of-the-art diagnose-tool die de mogelijkheid geeft om jezelf te diagnosticeren met de hulp van een arts op afstand. Dit systeem is ideaal voor mensen die zich bevinden in afgelegen locaties, maar gezondheidszorg nodig hebben.Plakkende autoGoogle patenteerde een 'plaklaag' ter bescherming van voetgangers in ongelukken met zelfrijdende auto's. Lijmtechnologie aan de voorzijde van het voertuig heeft tot doel om de schade te verminderen wanneer een voetganger aangereden wordt door een auto en tegen andere voertuigen of objecten wordt geslingerd.Wearable PlanterMet een eenvoudige clip of band, kan je fiets eindelijk worden voorzien van het bloemrijke middelpunt dat het verdient.Knocki

Knocki is een slim apparaat dat je controle geeft over je favoriete functies via de oppervlakken om je heen.

bekijk het Kickstarter projectBlijf op de hoogte met ons gratis maandelijks Design Magazine.
Ontvang ons maandelijkse Design Magazine per e-mail.

Ons Design Magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, u krijgt geen andere e-mails van ons, eenvoudig afmelden.

Duurzame groei begint met productinnovatie

Uw bedrijf heeft design en pro-actieve productinnovatie nodig om te groeien. Het blootleggen van kansen, goed product design en het initiëren van slimme strategieën zijn de bouwstenen die u zullen helpen.

Wij komen graag vroegtijdig aan boord om u te helpen met productontwikkeling van idee tot productie. Wij werken samen met uw team door middel van onze unieke look-in-de-kitchen sessies, de effectieve single-developed-concept strategie, we beheersen risico's en houden focus.

Maak het verschil, begin met zinvolle innovatie met de Designguide.