2016/4 Design Magazine

Archetypen die goed worden ingezet zijn gemakkelijk te herkennen in de meeste culturen en kunnen zeer krachtig zijn in product design.

Archetypen: helden en vogelvrijenSoms komt er tijdens het concept ontwerp een bepaalde vorm naar voren voor een nieuw product die goed en krachtig is. Maar als die vorm vrij dicht in de buurt komt bij een archetype van een product, bijvoorbeeld een telefoon, terwijl wij op dat moment geen telefoon ontwerpen, of het communiceert een archetypische held, terwijl het product ver staat van het spelen van een heldhaftige rol, dan doen we iets verkeerd.Archetypen zijn onbewuste patronen in de hersenen. Ze zijn te vinden in de thema's van oude verhalen (bijv dood en wedergeboorte), personages in de literatuur (bv helden en schurken), en beelden in dromen (bv de ogen en tanden).Deze patronen zijn een nuttig instrument in het ontwerp. Bijvoorbeeld, Harley Davison gebruikt in haar product design het archetype van de vogelvrije, met de nadruk op vrijheid en zelf expressie. Ze geven de producten een bepaalde look en feel: zwart met chroom, typisch Harley geluid, ruig uitziende mensen in zwart leer. Nike, vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning, maakt gebruik van een held als archetype: Micheal Jordan, Michelle Wie, Tiger Woods en Lance Armstrong. Volvo maakt gebruik van het archetype van de verzorger, ze bouwen en focussen op innovaties op het gebied van veiligheid die zorgen voor je gezin.Dit betekent niet dat het gebruik van het beeld van Michael Jordan op een Harley niet succesvol zou kunnen zijn, maar het archetype is dan niet in lijn met het ontwerp, zodat het een onderbewuste verstoring creëert. Design profiteert altijd van het overwegen van archetypische thema's, en hoe zij betrekking hebben op zowel de vorm, functie en emotionele resonantie van een product.


Red Dot Design Award 2016 voor de Maplez DWS Z1 inline skate wielenDe DWS Z1 werd bekroond met Red Dot, de internationale onderscheiding voor hoge designkwaliteit. Deelnemers uit 57 landen dienden meer dan 5200 producten en innovaties in voor de Red Dot Award 2016. Alleen producten die duidelijk opvallen door hun uitstekende designkwaliteit worden door de internationale Red Dot jury bekroond met het felbegeerde keurmerk.

Gum-Drop

Niemand recycleert het spul, maar het is overal, over de hele wereld. Na een verblijf van acht maanden in het chemie lab, daarna nog eens drie jaar bij de afdeling Polymeren van de Londense Metropolitan Universiteit, is Bullus er in geslaagd om kauwgom om te zetten in een polymeer-achtig materiaal. Zij noemt het Gum-Tec. Net zoals plastic, kan Gum-Tec worden verwerkt door middel van spuitgieten en blaasgieten.TransBlock

Een houten speelgoed-set voor peuters en kleuters, met als doel om de verbeelding van kinderen te ontwikkelen. Gemakkelijk te monteren en veilig om mee te spelen.NeoEen frisse kijk op baby-zitjes van Art-Alibi. 

DtoolMinimaal Invasieve Chirurgie is een operatie praktijk die na de operatie minder pijn, minder hersteltijd en minder risico voor infecties oplevert dan conventionele open chirurgie. Dtool probeert chirurgen te helpen om tijdens MIS operaties de functie van de tools te kunnen wijzigen zonder dat deze uitgenomen dienen te worden.AdroitGroener dan groen. Een vracht e-bike concept, ontwikkeld om minimalisme, modulariteit, en duurzaamheid te mengen zodat het vervoer van goederen een probleemloze ervaring wordt.LagranjaDit servies heeft tot doel om appartementen te vertegenwoordigen waar de kamers geen grenzen meer kennen en afgesloten keukens niet meer bestaan. De set bestaat uit drie belangrijke gebruiksvoorwerpen, een draadloos inductie-dock, een waterkoker en een pot van keramiek, beide aangevuld met een deksel en houten handvat. De veelzijdigheid van het systeem nodigt niet alleen uit om het gemakkelijk te verplaatsen naar de tafel, maar maakt koken ook daadwerkelijk mogelijk.Jet UFO

Het Italiaanse water transportbedrijf Jet Capsule onthult hun nieuwste zeevarende concept, de 'UFO'. Het staat voor ongeïdentificeerd varend object. De schotel-achtige eenheid is een energie-autonoom vaartuig dat naar schatting een snelheid van maximaal drie knopen haalt. Het drijvende object omvat twee leefgebieden, en het topdek. Het hoofddek herbergt de keuken en via een doorgang in de vloer komt men op een lager gelegen dek met badkamer en de mogelijkheid om onderwater te kijken.Omata OneEen geavanceerde GPS-computer die in staat is om gegevens weer te geven in een modern, analoog ontwerp. De analoge interface maakt het gemakkelijker om tijdens beweging te lezen. Het ontwerp werd zorgvuldig ontwikkeld om uw fiets te complimenteren.ArtBrewNiet alleen koffie kan automatisch worden gemaakt, het brouwen van bier kan ook automatisch worden gedaan. ArtBrew is een slim geautomatiseerd bier brouw systeem waarmee u uw eigen bier gemakkelijk kunt brouwen vanuit het comfort van uw eigen huis. U gebruikt de brouwmeester app om het recept op te halen, dan plaatst u de ingrediënten, en drukt op start.Blijf op de hoogte met ons gratis maandelijks Design Magazine.
Ontvang ons maandelijkse Design Magazine per e-mail.

Ons Design Magazine biedt u inspirerende nieuwe concepten van ontwerpers wereldwijd, nieuwe materialen, wetenschappelijke doorbraken en nog veel meer.

Geen verplichtingen, u krijgt geen andere e-mails van ons, eenvoudig afmelden.

Duurzame groei begint met productinnovatie

Uw bedrijf heeft design en pro-actieve productinnovatie nodig om te groeien. Het blootleggen van kansen, goed product design en het initiëren van slimme strategieën zijn de bouwstenen die u zullen helpen.

Wij komen graag vroegtijdig aan boord om u te helpen met productontwikkeling van idee tot productie. Wij werken samen met uw team door middel van onze unieke look-in-de-kitchen sessies, de effectieve single-developed-concept strategie, we beheersen risico's en houden focus.

Maak het verschil, begin met zinvolle innovatie met de Designguide.